Ръст на пътниците отчете столичното летище

Най-предпочитани дестинации за първото полугодие на 2015 г. са Лондон, Виена, Милано, Париж, Брюксел

OFFNews 13 юли 2015 в 10:55 2375 1

Ръст на пътниците отчете столичното летище

Ръст на пътниците за първото полугодие на 2015 година отчете летище "София". Техният брой е бил 1 913 352, което е със 75 000 повече (4,1%) в сравнение със същия период на миналата година.

По редовни международни линии пътникопотокът бележи ръст от 5% на годишна база, което се дължи както на новите дестинации в лятното полетното разписание, така и на добавените допълнителни честоти по голяма част от обслужваните маршрути, отчитат от столичното летище. С 4% повече са полетите, извършени по редовни международни линии. 

С най-голям принос за броя на обслужените от летището пътници през периода са авиокомпаниите Wizz Air, Turkish Airlines, British Airways, Qatar Airways, Aegean Airlines. Само през юни 2015 г. летище „София” отбелязва положителни резултати при всички показатели на трафика. Излетелите и кацнали самолети са 3 905 (+2,4%), общият брой на обслужените пътници е 368 440 (+5,4%), а обемът на обработените товари и поща е 1 823 (+20%).

За сметка на това обаче се наблюдава спад на пътниците по вътрешните линии - общо 64 492 души са пътували по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас, което е спад с 9.7%. Спадът в полетите е по вътрешните линии е 3,7% спрямо миналата година.

Броят на организираните туристи преминали през летище „София“, въпреки отчетения ръст от 17 на сто при България Ер, е с 5 400 по-малко за същия период от миналата година.

От началото на разписание Лято 2015 авиокомпания Swiss International стартира редовни полети от София до Цюрих.
През летните месеци италианският превозвач Mistral Air обслужва сезонната линия София - Катания, като добавя и директна връзка до Бари.

Стартиралите в началото на март директни полети на Qatar Airways от София до Доха с пет седмична честота от началото на юли вече се изпълняват всеки ден от седмицата от Терминал 2.

От юни България Ер превозва пътници по новата директна линия до Дюселдорф, а пък през юли Wizz Air открива пет нови дестинации от София до Неапол, Бари, Женева, Кьолн и Меминген.

Най-предпочитани дестинации за първото полугодие на 2015 г. са Лондон, Виена, Милано, Париж, Брюксел.

По-малко са изпълнените чартърни полети и специализираните товарни превози.

Оживление се наблюдава в сектора на общата авиация, който постига 21 % увеличение с 254 повече излетели и кацнали самолети от началото на годината, отчитат още от летището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин