Ранобудните: Кой предложи отпадането на информатиката в училище?

OFFNews 17 януари 2014 в 21:15 7765 21

Логото на Ранобудните студенти
Логото на Ранобудните студенти

Ранобудните студенти се обявиха против идеята на МОН за премахване на информатиката от учебното съдържание в училище.

Кой и защо предложи тази идея и да не би тя да е отговор на призива на работещите в софтуерни фирми за оставка на правителството? - питат Ранобудните студенти.

Публикуваме пълния текст на позицията:

ПОЗИЦИЯ по повод обявената от МОН идея за премахване на Информатиката от учебното съдържание в часовете

Ранобудните студенти смятаме подобно решение за абсурдно, защото използването на високи технологии навлиза все повече в живота на хората и на бъдещите поколения ще се налага да имат отлична компютърна грамотност, за да са в крак с времето. Искаме да попитаме защо в Западна Европа и развитите страни се въвежда задължително изучаване на програмни езици от първи клас, провеждат се масови кампании, че трябва всеки да може да програмира, а в България няма изобщо да се изучава в средното образование? Нека припомним, че ИТ секторът е от малкото в България, в които има хроничен недостиг на служители (към настоящия момент 20-30 хиляди) със заплата над средната и по този начин ще се затрудни изключително много развитието на бранша. Училищното образование няма да направи един човек готов за работа, но ще му даде фундаменталния, начален тласък без който няма как да се започне.

От Ранобудните студенти искаме да попитаме КОЙ и ЗАЩО предложи тази идея и да не би тя да е отговор на призива на работещите в софтуерни фирми за оставка на правителството? До кого се допитаха управляващите преди да предприемат тази стъпка и потърсиха ли те широкото обществено съгласие, както обещаха че ще правят по време на изборната си кампания? Защото Нина Гергова, Бисер Петното, Мишо Шамара и петнайсетте хиляди, докарани на 16 ноември в подкрепа на "Стефан Орешарски" и "президента Станишев" не са широката публична подкрепа!

Това за пореден път показва изключително ненапредничавото мислене на сегашното правителство. Отново се прави опит развитието на България (макар и косвено) да бъде саботирано и да бъдем върнати във времена, от които с всички сили се опитваме да избягаме. Следващата стъпка вероятно ще бъде забраната на интернет и модерните устройства и връщането на ламповоизчислителната техника на мода.

Имайки предвид проектозакона за МВР и готвените промени в Наказателния кодекс, както и този проектозакон за отпадането на информатиката от задължитените предмети смятаме, че това правителство се доказва като изключително вредно за всеки бранш и за развитието на цяла България!

Призоваваме ИТ сектора, като един от най-силните и бързоразвиващи се в България, да бойкотира държавническите компютърни системи за управление. Да бойкотира данъчната система до оставка на правителството. Да излезе и да каже твърдо „СТИГА” на безобразната политика в управлението!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!