Раненият при падането на военния хеликоптер борден техник е в стабилно състояние

OFFNews 12 юни 2018 в 14:37 4778 0

Състоянието на офицерски кандидат Алексей Каменов, който беше ранен при падането на военния хеликоптер в авиобаза „Крумово“, е стабилно. 

Това съобщи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

При инцидента загинаха двама души - капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев. 

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник и лично се запознаха със състоянието му.

Те изказаха искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци.

Искам да изкажа благодарност към колегите в Пловдив, които са действали много адекватно, бързо и когато пристигна нашият екип, пострадалият вече беше оценен – каква е тежестта на травмите и възможността за транспортиране. Екипът пристигна около 02.30 часа в София, като до около 03.30 часа пациентът е обработен и качен в реанимация, поясни професор Мутафчийски.

По думите му скенерът е потвърдил счупване на ребра в дясната гръдна половина и контузия на белия дроб.

Все още не е достатъчно изяснен глезенът, но там повредата не е съществена и не е животозастрашаваща. Няма увреди в главата и органите в корема. Офицерски кандидат Каменов се намира в стабилно състояние, гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородозависим е, но на този етап няма опасност за живота, напълно контактен и адекватен, поясни още началникът на ВМА.

Преместването на пострадалия от пловдивската болница във ВМА се наложило заради гръдната травма, която по думите на професор Мутафчийски е изключително коварно медицинско явление.

Тя има своето развитие през времето и то е към усложняване, а не към отшумяване. Ние много добре знаем за какво става въпрос и затова настояхме след като състоянието му позволява, да бъде транспортиран. Освен това здравето и живота на българските военнослужещи е задължение на ВМА, поясни още Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови