Ръководството на 'Пирогов' за протестите: Някой иска болницата да не работи

OFFNews 07 декември 2017 в 19:20 1903 0

Ръководството на болница "Пирогов" изпрати декларация, в която опроверга обвиненията на протестиращите медици от лечебното заведение и да обяви, че протестите са опит болницата да спре да работи. 

Лекари, медицински сестри и санитари протестират вече трети ден заради лошите условия на труд, намаляването на месечните им възнаграждения чрез спиране на допълнителното материално стимулиране. Те обясниха още, че лекари с дългогодишен стаж са принуждавани да подписват временни договори с изпитателен срок. 

Медиците посочиха още и кадрови проблем. Според тях се раздува администрацията на фона на намаляване на медицинския персонал. 

Те поискаха оставката на директора д-р Асен Балтов и обявиха, че много медици са заплашвани с уволнение, ако протестират, като призоваха и пациенти да подкрепят протеста иим. 

Ръководството на болницата отрече обвиненията. 

"Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни са абсолютни инсинуации", обяви в декларация ръководството на "Пирогов".

Според шефа на болницата протестът цели само да се урони "дългогодишното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването".

"Не е ясно кой и защо цели „Пирогов” да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми посредством, всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение", обявиха още от ръководството на болницата.

Оттам са категорични, че болницата всъщност показва добри финансови резултати, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете.

Те обявиха, че е имало забавяне на изплащането на допълнителното материално стимулиране, но забавените пари ще бъдат изплатени до Коледа. Според ръководството никой не е подписал и декларация за преназначаване на изпитателен срок. 

"Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов” и насажда нарушаване доверието на пациентите", завършва декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!