Райчев: Боледуваме от страх в страха, дискусията за ваксините трябва да се прекрати веднага

Възможно e избирателната активност на изборите да е по-ниска, това ще изкриви резултата от вота, заяви социологът

OFFNews 03 ноември 2021 в 10:24 9190 4

Андрей Райчев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Андрей Райчев

Хората ги е страх, защото още в началото ги уплашиха с тези трупове, по цял ден ни биеха инжекции със страх. Толкова се изплaшиха, че се уплашиха и от ваксините. Какво, българинът е прост и не знае, че ваксините са добри? Не, това е свръхстрах, това е побъркване и болест - страх в страха.

Това заяви социологът Андрей Райчев пред Нова телевизия.

"Единственото лечение срещу страха е ваксината. Ваксинираният човек се чувства свободен и спокоен", каза той. 

Според Райчев хората в България от самото начало са се разделили на три по въпроса за коронавируса:

"20% от хората смятат, подобно на мен, че това е дълбоко преувеличена история и излишна паника. Има обратни 20%, които смятат, че сме в апокалипсис. 50% нито са такива, нито такива и се лашкат."

По думите му дискусията за ваксините трябва веднага да се прекрати и всеки ден да се дава положителен пример с ваксинирани хора, които са прекарали по-леко болестта: 

"България е свободна страна, никой не трябва да посяга на свободата на хората, които не искат ваксини и насила никой не трябва да се ваксинира. Не сме фашисти, нали", попита риторично социологът. 

Райчев изказа тезата, че всеки "масовиден процес се корумпира":

"Този процес тече вече година и половина. Това са надписвания на легла, надписвания на болни, за да се вземат повече пари. Базата на тези данни е важна - а тя се формира по случаен и донякъде корумпиран начин. 1/10 от тези, които твърдят, че са ваксинирани, не са. И може би именно тях виждаме в болницата."

Той смята, че най-важният показател, който трябва да се гледа и не подлежи на фалшификация, е общият брой на умрелите в света: 

"Ако броят на умрелите въобще в света расте по време на тази пандемия, значи наистина има нещо страшно - но не расте. Практически колкото хора са умрели преди година в света, толкова са умрели и тази година, и по-миналата пак. Наистина, много е неприятно, особено за хора на моята възраст - за тях е опасно, но дума не може да става за бедствие от огромен характер."

Андрей Райчев мисли, че повечето хора не са толкова застрашени, колкото се страхуват. Той очаква, че е възможно избирателната активност на изборите да е по-ниска, защото хората ги е страх да излизат от вкъщи

"Ако продължим с истерията, може да излязат по-малко хора и това ще изкриви резултата. По-скоро е вероятно да го изкриви в полза на т. нар. "партии на статуквото". И то не за друго, а защото те имат по-твърди и политически активни ядра."

Социологът заяви, че Европа е възприела много китайски политики в опит да се справи с пандемията: 

"В Китай просто никой не те пита нищо, въвежда се всичко задължително и наистина - борят вируса много по-добре от нас, обаче няма свобода. Ние сме европейци - не може да има задължително - свободен избор на индивида. Това е принципно неразрешим въпрос - кое е по-важно: свободата или животът?"

Андрей Райчев каза още, че този въпрос няма правилно решение, тъй като е фундаментален, цивилизационен и идеен въпрос.

"Нацията трябва да чува по цял ден едно и също - ваксинирането дава реален шанс да се разболееш с по-малка вероятност и ако се разболееш, да го караш леко", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

03.11 2021 в 16:38

Райчев казва формално послания в полза на ваксинирането, но почти демонстративно формално почти с намигване.

След което лъже на поразия в полза на антиваксърските позиции.

2000

3

"Ако броят на умрелите въобще в света расте по време на тази пандемия, значи наистина има нещо страшно - но не расте."

Това твърдение не е вярно - от 2018 година насам смъртността по света расте. Не само това, за ПЪРВИ ПЪТ от 1950 година насам, смъртността се увеличава спрямо предходни години, вместо да намалява!

Промяната не е фрапираща - смъртността се изравнява с нивата от 2013-2014 година, но все пак се движи в грешната посока.

6145

2

kokoten

03.11 2021 в 11:40

Най-лесното и просто решение е да се ваксинира човек.По този начин ще предпази себе си и другите.В това няма никакъв особен алтруизъм,просто едно елементарно и безопасно решение на обикновен средноинтелигентен български гражданин.Ваксинирайте се хора,има само ползи и никакви вреди....ваксинирайте се....

11906

1

Стефан Върлаков

03.11 2021 в 10:57

Аман от дървени философъри! Аман от мангъровци, чорбановци , пишман генералирадевци яневци, които нямат куража да застанат пред народа, който ужким водят и да кажат - във война сме! Какви прав на мърлячите като волен сидеровци и тути кванти?! А правата на тези , които искат да живеят и да останат живи децата им?! Зелен сертификат - добре! - но трябват и здрави глоби за нарушителите - защото простаците умират,, но ако им бръкнеш в скъсания джоб - веднага оживяват!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки