Радев за решението на НС: Опасна стъпка към въвличането ни във войната

Президентът отрече да има общо с партийния проект на Стефан Янев: Не работя с подставени лица

OFFNews 06 май 2022 в 10:47 3541 15

Снимка БТА

Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след водосвета на бойните знамена и знамената светини по случай Деня на храбростта.

Коментарът на държавния глава бе в отговор на въпрос за взетото в парламента решение тази седмица за отпускането на финансова, хуманитарна и военнотехническа помощ за Украйна.

"Аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка „военнотехническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована. Само преди дни аз призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценят последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“, каза Радев.

Според него е „абсолютно недопустимо“ в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната.

„Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена“, отбеляза още Радев.

Държавният глава заяви, че общественият дълг е да сме солидарни с жертвите на войната и да ги подкрепяме всячески.

„Но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас“, добави също президентът.

По думите му всеки, който пренася страстите в България или „я въвлича във войната“, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

Радев подчерта, че войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания.

„Затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите войни, към всички, загинали за родината“, каза той.

Той обърна внимание, че заради войната, която „бушува непосредствено до нас“ се изискват решения, които да не създават рискове за националната сигурност.

„Основният стълб на националната сигурност е българската армия и най-вече хората, които са се посветили на нея, с тяхната подготовка и мотивация“, посочи още президентът.

Към Радев бе отправен въпрос за политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев. В тази връзка президентът отговори, че назначените от него министри са били силни, когато са работели заедно като екип в служебния кабинет.

„Впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание, за много от тях - непосилно“, каза той.

И добави:

„За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица“.

Радев заяви, че ако подкрепя инициатива или партия, ще го заяви лично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

15

AntiZ

06.05 2022 в 13:32

6 май! Честит празник на украинската пехота! Да пребъде и да мачка фашистите от империята на злото!

5827

14

pisnamiotmutri

06.05 2022 в 13:13

Всеки ден руският наемник Руми чрез внушения се опитва да манипулира със страх. Той и Борисов са двете страни на една и съща копейка.

9347

13

Анализи

06.05 2022 в 13:09

До Order4, не говори глупости, изобщо не познавш историята и заблуждаваш. Предвиден е десант през Гърция, по настояване на Сталин става през Нормандия, целта му е да завладее Източна Европа и да сме под руски ботуш. Благодарение на това ние 45 години сме верен сателит на СССР с всичките ужасни минуси. По статистика, 1939 г. България е на 6- то място по икономическо развитие в Европа.

3714

12

GB

06.05 2022 в 13:02

Нашите "оправници" ... обявиха война на САЩ и Англия, съюзници на Русия (която и тогава пак беше лоша, комунистическа) ......

Но поддържаха пълни дипломатически отношения с Русия през цялото време!

А русия плащаше на и пращаше диверсанти, взривни материали, оръжия у нас, а и обстрелваше Черноморието ни..... Явно в благодарност. Или заради вековните си имперски цели и амбиции!

И Сталин документирано е настоявал пред своите съюзници, още в началото на бомбардировките, да са по-яростни!!!

И така, докато русия обяви война на България на 05.09.1944 г. и нахлу в нашата държава!

Не сме викали никого на помощ! Предателят военен министър бави обявяването на решението на правителството, с което е трябвало да обявим ние война на Германия!

Та, оставаме победена страна, въпреки хилядите наши жертви в края на войната.

Предател-русороб!


А относно Донбас, прочетете официалните доклади на ОССЕ, на ООН относно жертвите и убийците, за които лъжете! Българи убити няма!

Да не говорим, че путлер си прати войска и въоръжение да подклажда сепаратизъм, когато украинците поискаха да влязат в ЕС. От него пак тръгна всичко. Помните ли милионите, които даваше на Янукович, за да не подпише заявление за членство?! В последния момент?! Е, тогава украинците се вдигнаха като народ на борба срещу тези източни сатрапи!

-60

11

офф бее

06.05 2022 в 12:45

Явно някои трудно различават страната на булката. Путин е булката, момчета. И по всичко личи, че е всеотдайна булка...

-5910

10

Един

06.05 2022 в 12:41

Както винаги адекватен и безпристрастен. Най- добрия президент до сега в България.

4038

8

Moirae

06.05 2022 в 12:15

Когато се извършва крайна несправедливост от характера, който си позволи кремъл, има единствено малодушната и достойната позиции. Няма трета, няма неутрална, няма тарикатско сметкаджийска, разкрачена позиция. Освен в червената глава на един слаб и позорящ български президент.

75

7

230 млрд баксов

06.05 2022 в 12:01

Радев още не е разбрал, че украинците вече строшиха зъбките на Ядрения шантаж, а с ленд лиза ще му ги доразкъртят доста бързо.
За разлика от малодушния Радев, никой няма да позволи ФИЛТРАЦОИННИ ЛАГЕРИ в Европа в 21-ви век.

-60

6

офф бее

06.05 2022 в 11:51

Радев, омитай се! Оставка!
Така или иначе гласувахме за теб, само за да не изберем кандидата на тиквун. Но не знам дали не сбъркахме...
 
X

Да помогнем на украинските деца!