Радев с отказ да преименува Мусала на Св. Иван Рилски

ОFFNews 31 август 2017 в 18:08 6448 3

Президентът Румен Радев е отказал да преименува най-високия връх в България и на Балканите - Мусала, на Св. Иван Рилски след молба от страна на областния управител на столицата Илиан Тодоров от "Атака".

Още през 2014 г. от партията на Волен Сидеров поискаха върхът да бъде прекръстен на името на българския светец, защото според тях името Мусала е с турско-арабски произход, а Иван Рилски е покровител на българите.

Една от причините, които Тодоров изтъква при молбата си, е, че Балканският полуостров е населяван от близо 55 млн. души, а по-голямата част от тях са православни християни.

В писмото си до президента той нарича промяната на името "Богоугодно и благочестиво дело".

Молбата на Тодоров е била отхвърлена, а това се разбира от писмо на Цвета Тимева - секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента. То гласи, че евентуална промяна на името на върха изисква нужда по-широко обсъждане с експерти и специалисти, както и с обществото.

В писмото се пише още, че етимологията на името Мусала няма категорично значение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12216

2

Uzer2

31.08 2017 в 20:39

Йеромонах Висарион Зографски изказа мнение по този въпрос преди 3 години. За който се интересува: https://www.youtube.com/watch?v=JbGJLjtECRY&feature=youtu.be&t=2h14m37s