Пуснаха тока в повечето засегнати от бурята в Бургаско места, земеделските стопани с право на помощи

OFFNews 18 септември 2022 в 16:22 1781 0

Бургас и селищата в региона се възстановяват от щетите, нанесени от ураганната буря. В града се съобщава за над 100 сигнала - най-вече паднали дървета, покриви, изолации и блокирани улици. Няма пострадали хора общински екипи почистват и отварят улиците.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Бургас и селищата в региона се възстановяват от щетите, нанесени от ураганната буря. В града се съобщава за над 100 сигнала - най-вече паднали дървета, покриви, изолации и блокирани улици. Няма пострадали хора общински екипи почистват и отварят улиците.

"Електрозахранването е възстановено в повечето точки, засеганати от бурята, като на много места се ползват временни трасета", съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред медии в Бургас.

Големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа. 12 електрически стълба са паднали.

"Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение", допълни Христов. Според него не може да се разчита на алтернативните трасета, предвид наближаването на отоплителния сезон.

С кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител проф. Мария Нейкова Христов посети рибното тържище в Бургас, чиято продукция е била застрашена заради прекъсването на тока в резултат на бурята. "Температурата за замразените продукти беше критична. В момента електрозахранването е възстановено", каза собственикът на борсата Ивайло Русинов и благодари на Христов, Николов и Нейкова за бързата им реакция.

В залите има продукция за общо около 5 млн. лева.

Над 1000 декара лозови масиви са опустошени, като е унищожена 1 млн. тона продукция.

Пострадалите земеделски стопани могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес – 18 септември - в общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, съобщи земеделското министерство.

Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

След бурята снощи големи щети са нанесени в Морската градина в Бургас, където десетки дървета са счупени и изкоренени. В Бургас, Поморие, Айтос и по цялото Южно Черноморие продължава разчистването на дърветата и клоните, затрупали коли и пътища. Над 120 са ударените от дървета автомобили в областния център. Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. 

Няма тежко пострадали и бедстващи хора. Остава в сила и частичното бедствено положение в община Поморие.

В Бургас бурята нанесе много щети по сгради. Липсват дрехи от терасите, изтръгнати са комарници, паднали са комини, вятърът е отнесъл част от изолацията на саниран блок в комплекс "Славейков".

В Поморие все още е затруднено движението по главните пътища и подходите, каза зам.-кметът Кунчо Гайдов. Там са най-многото щети по инфраструктурата. Нападали са много клони, листа и части от дървета, повредени са коли, канали са задръстени, паднали са огради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови