Пуснаха централизирания регистър на случаите с COVID-19

OFFNews 14 април 2020 в 12:38 4236 0

Системата, наречена COV.ID, е национален централизиран регистър на случаите с COVID-19 в България, който ще има ключова роля за намаляване на разпространението на новия коронавирус. Проектът е част от общонационална инициатива, предприета от българския Министерски съвет и беше официално представен 4-ти април в София.

COV.ID, разработен от Software Group, дигитализира събирането на лични и медицински данни от институции, работещи със случаи на COVID-19, като регионални здравни инспекции, гранична полиция, МВР, общопрактикуващи лекари, болници, лаборатории и общини. Платформата обработва данните по структуриран и сигурен начин, като дава на специализираните държавни институции информация в реално време. Системата е интегрирана със SAS® Visual Analytics, който осигурява интерактивни, многоизмерни визуализации и автоматизиран анализ на епидемиологични данни, както и прогнози за потенциалното въздействие на епидемията.

В допълнение към интерактивните геопространствени доклади, SAS Visual Analytics предоставя епидемиологични данни, усъвършенствани в най-добрите практики, прилагани при създаването на модели на тази пандемия в много страни по света. Очаква се да помогне на правителството за моделиране на различни сценарии, свързани с пандемията, оптимизация и разпределение на ресурси (човешки, материални и финансови), контрол и предотвратяване на разпространението на вируса, както и пълен анализ на процес на лечение на пациентите с COVID-19.

COV.ID вече е интегриран с географска информационна система в мобилно приложение "ViruSafe" за граждани, разработено от партньорски ИТ компании, както и със системите на държавните институции, отговорни за мониторинга и намаляването на разпространението на COVID-19. Управлението на проекта, информационната сигурност и управлението на данни се осъществява от националния интегратор “Информационно обслужване” АД, ключов партньор в ИКТ на държавните институции.

Интегрираната платформа е разработка на SAS, лидер в областта на анализите и Software Group, глобална ИТ компания, специализирана в решения за дигитализация и интеграция за финансовия сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови