Пуснаха поръчката за метро до Слатина и Арена Армеец, тръгва през 2025 г.

OFFNews 14 януари 2021 в 10:38 5095 0

Метрополитен ЕАД пусна обществената поръчка за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния от ул. "Шипка" през "Слатина", зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница. 

Общата дължина на трасето е 5666 м с шест метростанции. На последната от тях, която ще е от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе", ще се изгради подземен двуетажен паркинг за автомобили. Предложените технологии на изграждане са: за тунелните участъци – използване на тунелно-пробивна машина /ТПМ/ и Нов Австрийски тунелен метод /НАТМ/, а за метростанциите и вентилационните уредби – открит котлован с вертикално укрепване и Миланска плоча.

Предвижда се метростанциите да са със странични перони, които откъм коловозите да са преградени с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на влаковете. Обществената поръчка е разделена на пет обособени позиции, става ясно още от документите на поръчката. 

Отклонението от метро № 3 тръгва от изпълнената вече при изграждането на трета метролиния шахта при ул. Шипка в зоната на Военна академия, а краят му на "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим". 

Разположението на метростанциите е: 

МС 1 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Черковна": 

МС 2 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Н. Коперник":

МС 3 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска":

МС 4 - кръстовището на бул. "Асен Йорданов" и бул. "Шипченски проход":

МС 5 - Зала "Арена Армеец":

МС 6 на бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница. 

Прогнозната стойност на проекта е 530 млн. лева, а срокът за изграждането - 4 години. Крайният срок за подаване на оферти е 14 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови