Пускат атракционна линия №13 само с ретро тролеи в София

Търсят се още 3138 лева за откуп на возило Шкода 9Тр, за да го спасят от нарязване за старо желязо

OFFNews 12 декември 2017 в 11:39 12893 0

Акцията на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ за събиране на средства за откупуване на исторически тролейбус Шкода 9Тр, част от кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“, навлиза в своя финален етап, съобщиха организаторите.

До настоящия момент Сдружението вече има събрани 60% от сумата - 4862 лв. и набирането на средства продължава! Цялата необходима сума за откупуване на тролейбуса е 8000 лв. и за остатъка от 3138 лв. има три седмици да бъде събран. Така тролейбусът ще бъде спасен от предаване за скрап.

Историческите тролейбуси Шкода 9 Тр се помнят от софиянци като „пеещите“ тролейбуси, заради специфичния силен меден „напев“, който издава управлението им. Из града, между 60-те и 80-те години на ХХ век, своето битие са изживели 395 броя от този модел.

Тролейбусът Шкода 9 Тр е част от цялостен проект на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ за спасяване, реставриране на 5 емблематични исторически тролейбуса и пускането им експоатация по новосъздадена атракционна линия № 13 в гр. София.

Кампанията стартира 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски.

До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения, събрани от сдружението. В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където очаква своето възстановяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!