ПСС получи високопроходим бус след акцията на Манол Пейков

Вносителят на Ford изненада спасителите с още един 4х4 модел за нуждите на службата

Христомир Николов 08 август 2023 в 20:44 3190 0

Предаване на високопроходими автомобили на ПСС

Снимка Мото-пфое

Предаване на високопроходими автомобили на ПСС

В началото на месец май тази година депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, известен с редицата си благотворителни акции, поде кампания за осигуряване на бус с повишена проходимост за нуждите на Планинската спасителна служба в Банско и по-специално на екипите с кучета.

Пейков поде кампанията си във Фейсбук, чрез фондацията си „Манол Пейков и приятели“, за закупуването на употребяван Ford Transit с двойно предаване, произведен през 2019 година. Вносителят на марката у нас – „Мото-Пфое“, отговори на жеста, като намали цената на возилото от 80 000 на 49 000 лева.

За да може да бъде използван по предназначение, специално оборудваният бус трябваше да позволи превозването в специални климатизирани клетки на четири спасителни кучета. Според спасителите от Банско, много често при спасителна операция, като например тази след земетресенията в Турция, се пътува много дълго време и е много важно кучетата да са на мястото на инцидента отпочинали, за да са ефективни.

Четириногите „служители на ПСС“ спасиха от развалините в Турция седем човека. А за последните пет години кучетата от групите на планинския ни курорт са спасили живота на 130 души в над 100 акции.

След акцията на Манол Пейков, от „Мото-пфое“ се ангажираха да помогнат в трансформацията на Ford Transit 4x4, за да може да е оптимално пригоден за превоза на спасителните кучета и специфичните операции, при които да бъде в полза на пострадали в планината.

Спасителната служба до момента не притежаваше подходящ автомобил, пригоден за спасителни акции и за кучетата на службата. Спасителните акции, в които се включват кучета, изискват превозването им до мястото на произшествието. От изключителна важност за прецизността в действията на спасителните кучета влияят условията, при които се извършва транспортирането им.

Именно поради тази причина в товарната част на буса е монтирана система за чист въздух, подходящо осветление, както и прозорци на задните врати. Освен трансформирането на товарната част, е добавен багажник на покрива и стълба на задната врата. "Мото-Пфое", освен преференциалната цена на машината, направи за своя сметка всички допълнителни трансформации и обозначения на автомобила.

Проектът нямаше да е възможен без фондация "Манол Пейков и приятели". Благодарение на всеотдайната и неуморна работа на пловдивчанина, средствата за закупуването на автомобил бяха събрани с дарителска кампания в рамките на само три дни.

Неочаквано за Планинската спасителна служба, по време на церемонията по предаване на Transit 4х4, "Мото-Пфое" обяви, че предоставя и високопроходим пикап Ford Ranger за ползване от ПСС поне за една година. Автомобилът, вече брандиран и подготвен, беше абсолютна изненада за спасителите. „От името на планинска спасителна служба и Групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта“, заяви Атанас Уков от службата.

Предаването на двата автомобила стана днес, като от името на "Мото-Пфое" ключовете бяха връчени от Александър Костадинов, директор Маркетинг и продажби, на Манол Пейков и Атанас Уков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!