Психолог във всяка детска градина с над 250 деца и училище с повече от 400 ученици

Увеличават се парите за диференцирано заплащане на учителите, предвижда анекс към КТД за системата на образованието

OFFNews 21 декември 2017 в 17:11 6366 0

Всяка детска градина с над 250 деца и всяко училище с минимум 400 ученици ще има щат за психолог, педагогически съветник или социален педагог. Това предвижда подписан днес анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и национално представените синдикални организации.

Документът предвижда увеличение на средствата за диференцирано заплащане с 0.5% за 2018 година.

В него е записано и че субсидията за 2018 г. за системата за предучилищното и училищното образование трябва да осигури увеличението на минималната заплата и на вноските за пенсия.

Ако училищата имат остатък, ще трябва да увеличат индивидуалните заплати на учителите и служителите, да им дават допълнително възнаграждение за участие в екипите по обхват и приобщаване на децата в училище и за провеждане на допълнително обучение на ученици, които имат трудности в клас.

В анекса е разписано още, че право да получават средства за обезщетения при пенсиониране от Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ вече ще имат и центровете за подкрепа на личностното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови