Психиатър за самозапалването: Това е една засекретена лична трагедия

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2014 в 09:01 13749 5

Д-р Николай Михайлов

„Ние не можем достоверно да съобщим мотива. Той по дефиниция е трудно проницаем. Това е една засекретена лична трагедия, дори да се докаже, че става въпрос за психично разстройство”.

Това обяви в интервю за Нова телевизия психиатърът д-р Николай Михайлов по повод поредния случай на самозапалване - 39-годишна жена се самозапали пред Президентството.

По думите му често хората, които страдат от подобно разстройство на личността, посягат на живота си.

Той призова да се внимава при отразяването на подобни трагедии пред зрителите и читателите.

„Всичко се променя, когато едно физическо лице стане медиен образ. Медиите имат огромна отговорност. Медията е разказвач на истории, на версии. То публикува изградени от самата нея образи, а те от своя страна стават и модел за подражание и това е страшното”, уточни д-р Михайлов.

Той припомни, че има препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за начина, по който медиите трябва да отразяват подобни трагични събития – до каква степен да бъде отразявано, дали трябва това да бъде отразявано масово с фиксация върху детайлите, как преживяват събитието близките до жертвата и други неща.

„Не бива от такъв случай да се произвежда сензация. Но не може и да бъда смълчано, защото това е извънредно събитие”, смята психиатърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 15:43

Ив, не говори глупости и не търси под вола теле. На площада имаше поне 5 оператора с камери! При Президента имаше среща-консултации за съставянето на правителство. Тези хора чакаха края на срещата. Всеки ден имаше срещи от началото на миналата седмица! Затова са били там.
Като няма какво да кажеш отиди в банята, не изливай помия във форума.

05.11 2014 в 15:29

Защо има оператор който веднага да снима? От къде може да знае че там ще се случи нещо? Или е случайно може би?....

"самозапалването" напоследък стана "модерно".. и съм сигурна че никое от самозапалванията на нормални цивилни граждани не е самоубийство (и не говоря за случаите в които някой е алкохолик, наркоман или е наистина психичноболен още от години)...

04.11 2014 в 10:22

Защо ли си мисля, че е най добре всеки да си направи изводите и да се спре вдигането на врява по този случай?

Какво е било психичното състояние на жената в момента е без значение, то нейното приключи вече...

Всяко ровене в раната която се отвори се отразява на близките на жената и тяхната мъка. Помислете за това преди да пишете!

04.11 2014 в 09:43

Г-н многознайко и мой колега от богословския факултет , за да се самозапали човек наистина трябва да е намира в "особено " състояние на духа . Всички искате да предствите самозапалилата се Лидия като определено луда ,която не отговаря за действията си . Но ... вие сте ИЗРОДИ ! Добре , Лидия наистина не е със всичкия си ... след като е избрала този ужасно мъчителен край ! А ЗАЩО !!!!!!!! ЗАЩО Е ИЗБРАЛА ТОЗИ ФАТАЛЕН УЖАСНО МЪЧИТЕЛЕН КРАЙ ???? Защото ..просто е луда ? Или защото е подлудена и отчаяна от всичките престъпления , които ни обричат на бавна гибел ??????? Наистина е по-добре човек да откаже да живее този живот който му предлагат в България .

04.11 2014 в 09:37

Умишлено се въздръжах от коментар по темата.
Толкова съм потресен от ужаса,че и до сега нямам думи.
Такава болка,такава трагедия.Спекулации ще има-секта,психоразтройство,какво ли не.
Че има нещо"ритуално",има-щом го е направила в центъра на София.
Отново ще напиша-хора,не го правете,никога и за нищо на Света!!!!!Това е най-вероятно,бъдеща,страховито мъчителна смърт.Никой не заслужава подобна жертва!
"И 100 пъти да си видял нещо,не можеш да го разбереш,ако не си го преживял"е корейска,древна мъдрост.
Жалко за тази жена.Бог да й помогне!