Психиатър за самозапалването: Това е една засекретена лична трагедия

OFFNews 04 ноември 2014 в 09:01 14248 5

Д-р Николай Михайлов

„Ние не можем достоверно да съобщим мотива. Той по дефиниция е трудно проницаем. Това е една засекретена лична трагедия, дори да се докаже, че става въпрос за психично разстройство”.

Това обяви в интервю за Нова телевизия психиатърът д-р Николай Михайлов по повод поредния случай на самозапалване - 39-годишна жена се самозапали пред Президентството.

По думите му често хората, които страдат от подобно разстройство на личността, посягат на живота си.

Той призова да се внимава при отразяването на подобни трагедии пред зрителите и читателите.

„Всичко се променя, когато едно физическо лице стане медиен образ. Медиите имат огромна отговорност. Медията е разказвач на истории, на версии. То публикува изградени от самата нея образи, а те от своя страна стават и модел за подражание и това е страшното”, уточни д-р Михайлов.

Той припомни, че има препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за начина, по който медиите трябва да отразяват подобни трагични събития – до каква степен да бъде отразявано, дали трябва това да бъде отразявано масово с фиксация върху детайлите, как преживяват събитието близките до жертвата и други неща.

„Не бива от такъв случай да се произвежда сензация. Но не може и да бъда смълчано, защото това е извънредно събитие”, смята психиатърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови