Проверки в цялата страна на вносното мляко

OFFNews 14 февруари 2023 в 16:31 2611 2

Явор Гечев

Снимка МЗХГ

Явор Гечев

"В цялата страна започнаха засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната", заяви министърът на земеделието Явор Гечев в село Устина.

Причината за проверките са разговори и сигнали от животновъди. Проверяват се количествата мляко, които влизат в страната. Министърът отбеляза, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието. "Ние бяхме първите, които поставихме проблема в Европейския съюз, считайки че източните държави плащат по-висока изкупна цена на млякото", похвали се Гечев.

Служебният министър посочи, че се превеждат два законопроекта от Франция в защита на земеделските производители. По думите му се подготвя наредба за проследяемост по цялата верига, заради хигиената и качеството на храните.

"Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от колегите във Франция. Те са в защита на земеделските производители и в тях е записано, че цената на производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преработка и на предлагане на пазара до крайния потребител", обясни той.

По думите му България е много далеч от тези модели на регулация на пазара и Министерството на земеделието търси възможности за максимално бързо законово регламентиране на пазара.

"Скоро ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, за да може да се засичат цените всеки ден и да се дава адекватна информация, къде се получават ценовите разлики", обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews