Проверката показа: Витиня, Ечемишка, Топли дол са опасни

Общо 16 са потенциално опасните тунели - ако трябва ще се затварят

OFFNews 14 февруари 2017 в 10:06 4497 2

16 тунела у нас са потенциално опасни - сочи проверката на Агенция пътна инфраструктура, която започна след като жена загина в колата си, премазана от паднала лампа.

Тунелите са с умерен до висок риск на опасност на инциденти, съобщава БНТ. Проверката на АПИ обхвана 34 тунела по републиканската пътна мрежа. Сред най-опасните са тунелите във Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите Топли дол, Витиня и Ечемишка.

Поддържането на Републиканската пътна мрежа през последните 2 и повече десетилетия изпитва остър недостиг на финансов ресур, обясни Пирин Пенчев, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" пред БНТ.

Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени при необходимост, увери той.

За съоръженията, които нямат сериозни конструктивни нарушения, ремонтите могат да стартират веднага.

По думите на Пенчев има рискове, има комисия, която оценява риска, и ако е необходимо след преглед, опасните съоръжения ще бъдат затворени.

"Ще поискаме от регионалния министър разрешение да стане публично достояние обследването на всички опасни съоръжения. Всички да знаят какви са ни проблемите, колко пари са необходими. И да е ясно, че пътищата са услуга, която е скъпа за обществото и икономиката", каза още експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови