Проверяват социален дом в Плевенско след смъртта на жена

OFFNews 13 септември 2023 в 11:29 1707 1

социален дом

Снимка Скрийншот

Социален дом в с. Изгрев

Разследват център за хора с деменция в плевенското село Изгрев след сигнал за починала 94-годишна жена. В центъра са  настанени 10 потребители, въпреки че е с отнет лицезн за упражняване на дейността.

Случаят с починалата жена е от средата на април, когато след смъртта ѝ синът подава сигнал до полицията и жалба до прокуратурата. Назначена е проверка, резултатът е, че домът от 2020 г. няма лиценз за извършването на социална дейност.

Страдащата от деменция жена е настанена в центъра през ноември 2022 г., а пет месеца по-късно синът взема тялото на майка си, покрито с рани с диаметър 20-30 см.

"Това, което видях, не става за седмица-две. Оттам разбрах, че са ме лъгали през цялото време как са я гледали", разказва мъжът пред bTV.

Дейността се развива в частен имот в, който нищо не подказва, че там се предоставят социални и здравни услуги. По документи управител е Росица Павлова.

Запитана за състоянието, в което е била починалата жена, Павлова обяснява: "Точно за 3-4 дена се получава охлузването и до една седмица или 10 дена всичко е в рани. Аз съм я въртяла тази жена, за да може поне малко да се облекчи".

Окръжната следствена служба в Плевен разследва смъртта на жената. Прокуратурата е сезирала социалното министерство. От държавната агенция за качеството на социалните услуги са констатирали, че дружеството не притежава лиценз за предоставяне на социални услуги.

"Всичко се разследва, казва управителката - отнеха ни лиценза. Не развивам нищо в момента."

Думите ѝ се опровергават от заснето със скрита камера видео, в което подставено лице иска да настани баба си.

"Нямам нито едно местенце, човек, всичко ми е фул. Няма, то и няма къде да сложа друго легло. Три стаи са с четири или три легла. Имам един мъж, който не е добре, но не мога да го натисна. Гледам всичко възможно, щото жал ми е. Най-младото попълнение е от 2-4 дена, ако се бяхте обадили по-рано, сигурно щеше да е добре", казва Павлова на "посетителя".

В къщата ѝ медицинско лице няма, а потребителите са под наблюдението на общопрактикуващ лекар, който идва в кабинета си в селото веднъж седмично. Според сина на жената лекарят е издал съобщението за смърт, без да посещава дома. Д-р Георги Илиев твърди, че е видял човека.

По думите на кмета на Изгрев Маргарит Иларионов центърът за хора с деменция съществува от 2019 г.. Само от началото на тази година починалите там потребители са девет.

"Когато дойде в началото съм се обърнал към институциите – социални грижи, дори полицията идваха тук, проверяваха, казаха, че домът е редовен", обяснява Иларионов.

Павлова се мести в Изгрев от с. Петровене, където през 2018 г., отново е имало сигнали за дейността ѝ. Домът ѝ за стари хора там е затворен. Двуетажната къща в Петровене е разполагала с един санитарен възел, а медицински персонал е липсвал. Тогава Павлова е гледала възрастните за 450 лв. услугата ѝ сега струва 950 лв. на месец.

От агенцията за качество на социалните услуги твърдят, че домът е проверяван, а при една от проверките в началото на април дори е съставен акт за 7000 лв. който не бил връчен, защото собственикът на дружеството не бил на мястото по време на проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки