Проверяват сигнал за плагиатство срещу министър Везиева

OFFNews 10 декември 2021 в 08:37 4047 2

Снимка Президентство на Република България

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. 

Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър, съобщи БНР, като се позовава на информация от МОН в отговор на писмо до радиото.

От текста става ясно, че за четирима от докторантите с научен ръководител Венелин Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика, има сигнали. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев. 

Сигналите са подадени от хабилитирани лица. 

От 180 страници дисертация на Везиева на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод, уточнява БНР. 

Даниела Везиева е коментирала пред медиата, че няма притеснения за проверката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!