Проверяват матурите на компютри в 41 центъра в страната

Александра Маркарян 25 април 2017 в 13:27 3658 1

Снимка pixabay.com/StartupStockPhotos

Писмените работи от тазгодишните матури ще се проверяват на компютри в 41 оценителски центъра в цялата страна, съобщи пресцентърът на Министерство на образованието и науката (МОН).

Новият начин изцяло ще замени досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. Ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките да бъдат пренасяни от хартия на компютър, и ще бъдат избегнати евентуални грешки при пренасянето на резултатите.

На изпитната сесия през май-юни 2016 г. всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски, бяха проверени на компютър. Работите по тези два предмета бяха включени в електронната проверка по време на есенната изпитна сесия. Тогава всички оценители работеха в София.

Системата за оценяване е била тествана на 22 април, уверяват от МОН.

Тази пролет МОН е ангажирало 682 оценители. Всяка работа ще се проверява от двама души.

Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Учениците ще могат да излизат от стаята, след като приключат работата си по съответния модул и са предали теста. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал. 

Задължителната за всички матура по български и литература е насрочена за 19 май, а втората задължителна матура – по предмет по избор - е на 22 май.

Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови