Проверяват автентичността на Панагюрското съкровище

Христо Пелов Последна промяна на 19 август 2014 в 18:32 3593 2

Снимка trakite.info

Частна австрийска фирма ще направи химически анализ на Панагюрското златно съкровище, за да се отхвърлят всякакви съмнения относно автентичността му.

Това съобщи на директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. 

Анализът обхваща и част от ритона, който е един от съдовете от съкровището, съхраняващ се обаче в Пловдивския исторически музей.

Съмненията за автентичността на златното съкровище излизат не от професионалните кръгове, а от непрофесионалните. Няма професионалист, който да се съмнява в автентичността на съкровището, подчерта Димитров.

Съкровището е открито случайно през 1949 година. До 1974 година се е съхранявало в музея в Пловдив, а от 1984 е част от експозицията на НИМ. Между двата периода то е обикаляло музеите по света, каза Димитров.

Слуховете за това, че Панагюрското съкровище не е автентично започват след 1989 година, като през 1996 година е направен сериозен анализ в Института по криминология, посочи Димитров.

Директорът на НИМ обяви, че сега експертизата ще бъде направена от австрийската фирма "Евротест контрол".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2014 в 23:56

... страшното е, че де видят ръкопис дурашите се хващат за кибрита... а тоя мазен гъз (на снимката е десар-русофил)...

пп. в светия синод русофилията нанася чудовищни щети... вероятно сме загубили и Зографския манастир... Хилендарския преди време го лапнаха москаляците... сега пак...(а по-предишния и не помня вече как се казваше)

19.08 2014 в 21:15

Според Божо тракийските съкровища са "сервизи за пиене на царче́та които владеят една-две области".

“Многото пари, които траките са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани”

"Това наистина са ценни паметници на културата, но това не е еманацията на българското творчество. Първо, не е българско, а е тракийско. Ръкописите, писмеността, иконите са това, което ни отличава. Какво, че са по-късно? Ние сме българи в края на краищата, не сме траки."

Е не е ли пълен задник тоя историчар?