Проучване на КТ ''Подкрепа'': Служителите в държавните администрации имат по-малко права от останалите работещи

OFFNews 22 юли 2023 в 16:41 20937 2

Ваня Григорова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ваня Григорова

Работещите в държавната администрация имат по-малко права от всеки друг български работник. Това показва проучване на КТ "Подкрепа", представено днес.

Във Враца пред синдикални членове икономическият съветник на президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Ваня Григорова и председателят на Синдиката на административните служители „Подкрепа" Кремена Атанасова показаха какви са данните.

По думите им проучването показва освен създадения образ на тези служители в медиите, но и какво трябва да се направи, за да се почувстват тези хора оценени на работното си място. Според тях резултатите оборват митове, битуващи в обществото, за големи привилегии, високи заплати, голям отпуск и неплащане на данъци.

"Един от митовете е за "тлъстите бонуси", но в държавната администрация няма бонуси", каза Ваня Григорова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че с така наречената реформа "Дянков" в закона е записано, че се гарантират 70% от месечните трудови възнаграждения, а останалите 30% се изплащат, след като се направи атестация на дейността и оценката е добра, и при наличие на финансови средства – едва тогава може на три месеца да се изплаща разликата. По думите ѝ има случаи, при които тези бонуси са в размер на 15 лева месечно.

Според Григорова не е вярно и мнението, че държавните служители не плащат данъци. "Те дори са ощетени, защото при една и съща брутна заплата - имат по-нисък осигурителен доход отколкото всеки друг работещ. Това е изцяло в ущърб на държавния служител, защото по този начин той ще взима по-ниска пенсия, ще получава по-малко обезщетение за безработица, по-малко обезщетение при болест", обясни тя. 

От КТ "Подкрепа" настояват държавните служители да плащат осигуровките си, но преди това те да влязат в трудовите им възнаграждения, за да може те да получават поне толкова, колкото всички останали български работници.

По думите на Григорова за това, че "държавните служители са обезправени" говорят и фактите, че не им се зачита процентът прослужено време, както на всички останали наети, нямат ключовото право на работниците по целия свят да договорят с работодателя си различни условия като например по-голям отпуск.

Ваня Григорова посочи, че има една малка клика държавни служители, които действително се обогатяват, получавайки "месечна заплата в хиляди левове, без да си вършат работата, понякога поради липса на умения и знания, а понякога поради недобросъвестност".

Тя призова „да се прави разлика между "калинките", политическите назначения и хората на терен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6102

2

Стърголета

24.07 2023 в 20:17

Когато започнат да си плащат осигуровки, тогава ще искат права. Като искат по-високи заплати се съкращават 60% от тях и на останалите им се вдига заплатата двойно. Аман от хрантутници, които цял живот не са свършили никаква работа!

1160

1

bursuk

24.07 2023 в 06:34

Забравили са да допълнят, че 85% от държавните служители са роднини и през 85% от работното време не работят...
 
X

Да помогнем на украинските деца!