Quantcast

Протестиращи строители изкарват 1000 машини по улиците на София

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2018 в 07:00 2627 2

Снимка в. "Строител"

Протестиращи строители ще изкарат днес 1000 машини в София в рамките на мирна демонстрация. Техниката ще бъде разположена по бул. "Цариградско шосе" в участъка от мола в посока изхода на столицата.

Това обяви председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев.

Акцията свързана с протеста на строителите срещу подлагането на бранша на "безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси" чрез обвинения в некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки, прераснали в обвинения за злоупотреба с евросредства. На 16 октомври УС публикува следната декларация:

Обръщаме се към Вас, за да изразим огромното си безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последната година, и още по-отчетливо през последните месеци, през които българският строителен бранш бе подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси.

Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване. Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление, негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен.

Продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на „високи цени, а качеството е безобразно“.

Тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. Българските строители са наричани „олигарси, крадци, лъжци и убийци“.

От създаването си досега Камарата на строителите в България и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в Република България, като усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност.

Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки.

Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Строителите на България не са престъпници! Ние сме 250 хиляди души, които искат да работят и да живеят в България. Искаме да отглеждаме децата си тук! Искаме да изграждаме, не да рушим. Ние не желаем да бъдем използвани за политически цели и за предизборна агитация! Затова казваме СТИГА!

КСБ ще поиска спешни срещи с президента г-н Румен Радев, с председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, с премиера г-н Бойко Борисов, с лидерите на парламентарно представените политически сили.

Нашето желание е на тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции. Високата институционална трибуна винаги гарантира широко медийно отразяване, а системните обвинения насаждат у обществото негативно отношение към целия бранш. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти. Ние сме убедени, че честен политически дивидент може да бъде изваден само ако държавата седне открито с нас, чуе и разбере нашите проблеми и заедно изградим политиките за решаването им, така както го правехме досега.

Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство. Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели.

Надяваме се, че нашите послания ще бъдат чути. Ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия.

Очакваме от отговорните институции решителна намеса с цел да се съхрани спокойствието и предвидимостта в бранша и да се гарантира върховенството на закона в Република България.

Камарата на строителите в България декларира, че ще бъде последователна в политиката си за защита на интересите на своите членове.

Декларацията бе адресирана до: президента Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, Корнелия Нинова (БСП), Волен Сидеров ("Обединени патриоти"), Мустафа Карадайъ (ДПС), Гергана Стефанова ("Воля").

Подписка с около 53 хил. присъединили се ще бъде внесена в НС, Президентството и МС.

Строителите искат още продължаване на програмата за енергийна ефективност.

Ако не бъдем чути, строителите ще започнат протести - предупреждава Илиян Терзиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8301

2

nali

12.12 2018 в 13:05

Гузен негонен бяга

13409

1

мнение от IP

12.12 2018 в 07:53

Уникални сме! Домусчиев "със секретарките, счетоводителките и чистачките" кога? От първа ръка знам, че декларацията е давана за подпис на служители. При отказ да се подпише е намекнато "кой им дава хляба". Срамно е. Ясно е, че никой не твърди, че строителите, работещи тежък труд за малко пари, са злоупотребявали.. Абсурдистан е нашата родина..