Протести в няколко града в чест на Международния ден на чистия въздух

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2021 в 11:46 629 0

Снимка Георги Кюрпанов

По повод Международния ден за чист въздух сдружение "За Земята" и местни граждански организации от цялата страна организират мирни протести в седем града днес с обща кауза и призив: "Искаме чист въздух, искаме здраве!".

Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе - 7 септември, е иницииран от ООН едва преди една година - през 2020 г. и има за цел изграждането на глобална общност и насърчава сътрудничеството за решаване на проблема на национално, регионално и международно ниво, съобщават от сдружението. 

Протести

"Местните организациите в различните населени места са обединени от общата национална кауза за чист въздух и се борят за правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е изконно общочовешко право, което от много години ни е отнето повсеместно", допълват от "За Земята".

Оттам пишат още, че научните доказателства за сериозните негативни последици за човешкото здраве, както и осезаемото влошаване на качеството на живот от мръсния въздух в редица градове в България карат жителите да се тревожат все повече от бездействието на отговорните институции и ги провокират да предприемат обединени граждански действия за справянето с проблема.

Всеки може да подкрепи с действията си каузата за чист въздух като се снима с импровизиран плакат с мотото на Международния ден на чистия въздух за България: "Искаме чист въздух, искаме здраве!" и да изпрати снимката, придружена с кратко описание, които от "За Земята" ще публикуват.

Обща декларация за въздух

Отново на 7 септември и в подкрепа на протестите единадесет граждански сдружения се обединиха в обща декларация, адресирана до отговорните институции в България с искане за адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха. Документът е в подкрепа на изконното човешко право на българските граждани да дишат чист въздух.

"Правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е изконно общочовешко право, което от много години е отнето на българските граждани. Ние настояваме това да се промени чрез адекватни мерки за справяне с проблемите със замърсяването на въздуха в страната," пише в документа, подкрепен от десет граждански сдружения: екологично сдружение "За Земята", Коалиция за климата и WWF, сдружение "Осъзнато утре", платформата "Климатека", сдружение "Въздух за здраве", гражданска група "За чист въздух и вода в Русе", сдружение "Русе, диша", обединение "Благоевград диша", сдружение "Дишай, Девня", сдружение "Дишай, Добруджа", сдружение "Дишай, Пловдив", родителска мрежа "Въздух за децата".

Защо е важен чистият въздух

От "За Земята" напомнят, че замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за човешкото здраве и една от основните предотвратими причини за смърт и болести в световен мащаб: около 6,5 милиона преждевременни смъртни случаи (2016 г.) по света се дължат на замърсяването на въздуха. Качеството на въздуха в България поражда сериозни тревоги: измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който се оценява като вреден за здравето. Според Световната здравна организация 60% от градското население на България е изложено на опасни нива на прахови частици (ФПЧ10).

Протестите по градове: къде, кога и как

Пловдив: от сдружение "Дишай Пловдив" организират акция в центъра на града от 10:00 часа, на площад "Стефан Стамболов".

Перник: от сдружение "Дишай, Перник" организират протестна разходка за чист въздух от 18:00 ч. 

Русе: организатор на протеста е сдружение "За чисти въздух и вода в Русе", сборният пункт е центърът на града, на Часовника от 18.00 до 19.00 ч. - освен граждански протест, организаторите призовават за снимки на русенци с надпис "Чист въздух за Русе", а на 11 септември на кея до Вития мост в 9:00 ч. ще проведат бягане с екопослание. До 1 октомври ще има и фотоконкурс "Екологичните проблеми на Русе".

София: екологично сдружение "За Земята" ще проведе акция пред сградата на Столична община с начален час 18.30 ч.

Благоевград: протестът се организира от „Благоевград диша" и включва доброволческа акция по почистване на нерегламентирано сметище край 11 основно училище „Христо Ботев" от 17:30 ч.

Добрич: протестът се организира от сдружение "Дишай Добруджа" и ще протече под формата на поход до депо за отпадъци край село Богдан, община Добричка от 10:00 ч.

Девня: организатор на протестът там е сдружение "Дишай, Девня" и ще протече като среща-разговор за местните проблеми на 28 август от 10:00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови