Протестът затвори движението в центъра на София

OFFNews 10 септември 2020 в 08:31 11308 3

Протестът затвори движението в центъра на София. След като още сутринта бе блокирано движението по Цар Освободител, коли вече не могат да се движат и по бул. Дондуков.

Протестиращите се преместиха в непосредствена близост до сградата на Министерски съвет, в която премиерът Бойко Борисов отдавна не се е появявал.

Още от сутринта в центъра на столицата имаше засилени мерки за сигурност в района около бившия партиен дом (парламента), където днес се провежда големият протест за оставка на кабинета Борисов-3, на главния прокурор Иван Гешев и за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Полицаи претърсваха усилено района за забранени предмети. В градинката пред Народния театър са намерени стъклени бутилки, камъни, павета, ножове, както и спрейове, твърдят от МВР.

Антиправителствената акция е под мотото "Велико народно въстание 2".  МВР пропускаше хората след проверка през КПП-та - на ул. Леге, бул. Дондуков и край Шератон. Журналисти разказаха, че първоначално не са били допуснати до протеста и че едва след легитимация с прес карта са стигнали до мястото на събитието.

Протестиращите скандират "Оставка".

Ние пак сме тук, а мутрите не ни чуват, каза Арман Бабикян от Отровното трио, който пръв взе думата.

8,41 ч - Протестиращите вече са съвсем близо до полицейския кордон пред сградата на Народното събрание. Хората на площада вече са стотици.

8,51 ч - Поддръжници на БОЕЦ настояват двама техни представители да бъдат допуснати в парламента, за да внесат сигнал, изпратен и до ЕК.

Движението по бул. Цар Освободител вече е блокирано.

Разрешавахте охотно да ви проверяват за остри предмети. Ние сне дошли тук заради едни тъпи предмети, каза Бабикян от трибуната.

Той добави, че над 200 човека са дошли от Варна. Има групи от Перник, Троян, Казанлък, Шумен, а дори и няколко българи от Ню Йорк.

Ето анонса за днешното събитие на Отровното трио.

"На 10.09, четвъртък, всички свободни българи се вдигаме отново на Велико народно въстание II пред бившия Партиен дом на Ларгото в София от 08:00. Пуснете си отпуск. Повикайте ваши приятели, близки и колеги. Важно е за всички нас!
Пародията със събраните гласове за нова Конституция е позорна за България! Ние няма да забравим, ние няма да простим! Ние няма да забравим "кървавата сряда". Няма да простим на политиците и на Борисов, които изцапаха ръцете си с кръв. НАС НЕ НИ Е СТРАХ!".

Демократична България също обяви протест "НЕ на Изборния кодекс на ГЕРБ! Оставка веднага".

ДСБ, Зелено Движение и Да, България настояват за следното:

• Не трябва да допускаме провеждане на избори от настоящата власт.
• Не трябва да се позволява провеждане на избори в два дни.
• Не трябва допълнително да се затруднява гласуването зад граница.
• Не трябва да се променя избирателната система за ВНС, така че ГЕРБ и ДПС да получават електорален бонус и да се окопаят окончателно. Не могат да се определят избирателните райони по искания от ГЕРБ начин. Никой не иска “Борисовската” конституция и ВНС. С димката си за “рестарт” чрез свикване на ВНС, Борисов арогантно подменя исканията на протестиращите, печели време и търгува срещу плажни концесии подкрепа за фалшивия си сценарий.
- Настояваме за пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване.
- Настояваме за създаването на истински регистър на избирателите.
- Настояваме за избирателен район “Чужбина”.
- Настояваме за независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат.
Настояваме ГЕРБ веднага да спрат да променят изборните правила по свой вкус.
Никой ви няма доверие. Нямате право да калибрирате избирателната система, така че да защитавате тясно партийните си интереси.
Настояваме да спрете да използвате Изборния кодекс за ваш щит.
Тръгвайте си. Веднага!

От Демократична България призовават членовете и симпатизанти си да се включат в протеста пред парламента.

Паралелна акция организират и БОЕЦ. То е под наслов "Европейците търсим Европа! Заедно срещу мафията!".

Програмата предвижда от 10 часа активистите на движението да отидат пред представителството на Европейската комисия в София на ул. „Георги С. Раковски“ 124. Там те ще поискат да бъдат включени пряко по време на дебатите в Европейския парламент и комисията LIBE, провеждащи се по същото време в Брюксел.

Уведомихме с официално писмо ЕК и ЕП за нашите действия. Целта ни е по време на дебатите да представим на европейските депутати конкретни данни и сигнали на БОЕЦ за корупция и източване на европейски средства, както и данни за репресии и полицейско насилие над журналисти и граждани по време на мирните граждански протести на 02.09.2020, на които искахме оставката на Борисов и правителството на Пеевски и мафията, заявяват от БОЕЦ.

Полицията ще организира контролно пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, които идват на протеста - дали носят в себе си опасни и забранени предмети, заяви комисар Радослав Стойнев от Охранителна полиция в СДВР.

"Контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети, такива, които може да се използват против живота и здравето на хората, за причиняване на материални щети, както и пиротехника", обясни той.

От МВР обясниха, че не използват представители на частни фирми за охрана. Полицията призова гражданите, които ще дойдат на протеста, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

10.09 2020 в 14:46

“ ДСБ, Зелено Движение и Да, България настояват за следното”, тия пък кой и са и на кой му дреме къде ги сърби ?

3810

2

Пенчо бре

10.09 2020 в 13:02

Г- н Борисов и групата му, наречена "министерски съвет" явно нямат нужда от стационарни работни места. Стигат им джипки и възможност да си "работят" от къщи, закупени евтино или от зад граница. Могат да дават под наем сградите, предназначени за работа. Парите от наема - 60/40 в полза на наемодателите. 40 за родата.

706

1

order

10.09 2020 в 10:12

Кой ги е сложил там??!!! Кой има интерес от ПРОВОКАЦИИ!!??
И с просто око е видно, че протеста има НАЙ МАЛЪК интерес, ако въобще има такъв, да се правят провокации...
Най голям интерес, възможност и желание имат мафиотите от ШАЙКАТА на бай ТУЛУП за да злепоставят протестиращите и да ги малтретират....