Протестът не спира: Орлов мост и Цар Освободител са блокирани (видео, снимки)

OFFNews 30 юли 2020 в 07:47 8045 2

Протестът не спира.

Цяла нощ недоволните от управлението, които настояват за незабавна оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, блокираха основни пътни артерии в столицата.

Затворени и тази сутрин са кръстовищата при Орлов мост и „Цар Освободител“ в района на Президентството, съобщават от пресцентъра на МВР.

Не се пропуска движение на МПС през тези две места.

На Орлов мост са разпънати десетина палатки от протестиращи. Някои от тях са нощували на място. "Извинете за неудобството, но държавата е в ремонт", гласи един от техните плакати. Има и шатра с плакат на 500-еврова банкнота.

Градският транспорт, който се движи по "Цариградско шосе", прави обратен завой преди моста.

След националния митинг вчера бяха затворени 10 кръстовища и възлови булеварди. Линиите на градския транспорт бяха променени. Протестиращите пропускаха линейките и освиркваха полицейските коли.

Организаторите призоваха хората да нощуват под прозорците на властта и да разпънат палатков лагер пред Министерския съвет. 

На вчерашния протест в София според различни оценки е имало между 40 000 и 60 000 души.

Променените маршрути на градския транспорт

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че са променени маршрутите на линии на градския транспорт: 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604, както и на тролейбусите с номера 4,5,8 и 11.

Автобусите с номера 9 и 75 въртят на Военна академия.

Линии № 84, 184, 280 в посока Орлов мост въртят преди него и обратно по маршрута.

Автобусите 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. "Драган Цанков", бул. "П.Яворов" и по маршрута двупосочно.

Линия № 94 върти на ул. "Гурко" и обратно по маршрута

Линия № 213 в посока "Младост" е отклонен по бул. "Мадрид" , бул. "Ситняково" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си.

Тролейбусите с номера № 4, 5, 8 и 11 посока СУ "Кл. Охридски" въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Тролейбус № 5 в посока "Младост" е отклонен до Сточна гара и обратно по маршрута до Надлез "Надежда".

Полицията предупреди, че може да се стигне до бой

Има вероятност по време на протестите и блокадите на основни пътни артерии в столицата да се стигне до физически сблъсъци, предупредиха от столичната полиция тази сутрин.

"Цяла нощ сме водили разговори с протестиращи, в малките часове постигнахме резултати и 4-5 кръстовища бяха отворени. Призовавам да сме толерантни. В момента Орлов мост е блокиран, ще има дискомфорт за столичани. Няма резултат в опитите за преговори. Опитваме да спазваме правата и на протестиращите, и на останалите граждани", каза на извънреден брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Според шефа на столичната полиция, въпреки усилията им имало вероятност да се стигне до ексалация на напрежението.

"Важно е да сме толерантни. Никога не изхождаме от позицията на силата, опитваме да водим диалог. И другите граждани имат права, трябва да стигнат до работата си. Да запазим мира - който иска да протестира, нека го прави по законов начин", категоричен бе той.

Иначе снощният многохиляден протест в столицата е преминал спокойно и няма арестувани граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови