Протест в сряда пред МС срещу ферма за норки

OFFNews 07 май 2021 в 10:46 5546 0

Снимка Архив

Протест с искане за незабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма за норки и "затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас" ще се проведе в сряда от 9 часа пред сградата на Министерски съвет. 

Организират го Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и сдружение КАЖИ.

"Фермите за норки са причина за остра обществена реакция още от 2016 г., когато стана ясно, че освен съществуващата тогава сравнително малка ферма до Варна с около хиляда животни, собствениците на фирма "Градус" целят да създадат най-голямата ферма за норки на Балканския полуостров, с капацитет от 400 000 норки", пишат организаторите. 

Последвалите граждански петиции, протести, срещи и писма до институциите, не успяха да спрат норковъдите и фермата беше създадена. Сред обществото се породиха съмнения, че този бизнес се ползва с особени протекции от всички държавни институции, твърдят още те. 

Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ заявява:

"Още тогава стана ясно, че над този бизнес има политически чадър. МОСВ допусна изграждането на животновъдния обект, без да се извършва оценка за въздействие на околната среда, въпреки огромния капацитет от 400 000 хищници, предвидени за отглеждане в него. Отново от МОСВ, случайно или не, беше пропусната цялата процедура по чл. 67 от Закона за биологичното разнообразие, която изисква специална програма и разрешение от министъра на околната среда за отглеждане на неместен животински вид, какъвто е американската норка.

През 2017 г. МЗХГ тихомълком направи работна група с участието на норковъдите, в която се опитаха да легализират отглеждането на вида "американска норка", като я включат към списъка с допуснати за отглеждане видове в Наредба 2 от 2009 г. Намесата на гражданските организации осуети този опит и до днес вида "американска норка" не присъства в списъка с разрешени за отглеждане животни за ценни кожи, описани в наредбата. Въпреки това за 5 години у нас са убити и одрани стотици хиляди американски норки, напълно неправомерно. До днес сме свидетели на множество нередности и нарушения и сигнали, тотално неглижирани от институциите, които ако бяха причинени от една обикновена фирма, тя отдавна щеше да е затворена".

Организаторите на протеста планират да акцентират по време на протеста върху нередностите и проблемите, свързани с фермите за ценни кожи у нас, за жестоките условия, в които се отглеждат животните и за рисковете, които тези обекти носят за хората, животните и околната среда.

В момента у нас има една функционираща ферма за норки, с капацитет 128 000 норки, в с. Маджерито до Стара Загора, притежавана от собствениците на "Градус", и една малка ферма в ямболското село Чарган, с капацитет от 1000 норки, която временно е прекратила дейността си, уточняват организаторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови