Протест в София срещу изсичане на дървета

Експерт: Тополите трябва да се премахнат до 40 г., ще има ново залесяване

OFFNews 05 март 2018 в 09:36 3804 0

Жители на столичните квартали „Абдовица” и „Димитър Миленков” излязоха на протест срещу изсичането на гората в близост до парк. Те блокираха пътя за „Бусманци” с искане дърветата да бъдат запазени. 

Хората носеха плакати с различни лозунги, сред които – „Искаме въздух за децата си!”, „Не на голата сеч!”. Това е трети пореден протест на хората в квартала. 

Извършваното от частна фирма изсичане е законно – с мотив, че дърветата са стари. Хората обаче настояват за индивидуална оценка на всяко дърво.

Комисията по екология просто потвърди – дърветата са стари, да се изсичат, каза един от организаторите на протеста – Людмил Кушинов по бТВ. 

Служител на горското стопанство обясни, че сечта е в държавна горска територия от над 90 дка, а не в парк и е била наложителна, защото засадените тополи трябва да се премахват до 40-годишна възраст. 

„Сечта няма как да бъде спряна, тя е почти приключила”, подчерта той. По думите му след изсичането ще има залесяване, като на дирекция „Зелени системи” е предложено да изготви проект за парково залесяване. Ако такъв не бъде предложен отново ще има предимно тополи, предназначени за дървен материал. 

„Обещания сме чували от много по-високи длъжности. Не знаем дали утре няма да си каже „Ами, ние няма да залесяваме” и това да стане частна територия”, коментира Кушинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови