Протест пред президенството: Тук не е Москва! Радев е слуга на Русия (снимки)

Екип на OFFNews 30 май 2023 в 19:02 13817 11

Снимка Йорданка Веселинова

Над 1000 души излязоха на протест срещу президента Румен Радев и за европейска и евроатлантическа ориентация на страната.

Стотици се събраха във вторник вечерта в триъгълника на властта в София на протест срещу президента Румен Радев и позицията му при връчването на втория мандат за съставяне на правителство в понеделник. Към протестиращите се присъединиха и депутатите от коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България".

В понеделник Румен Радев даде мандата на ПП-ДБ „с отвращение“ и посъветва номинирания за премиер акад. Николай Денков да не го реализира.

"Всички граждани, подкрепящи европейския път и спазването на Конституцията, са поканени!", написаха още вчера организаторите на протеста.

Акцентите, довели привържениците на проевропейската и проатлантическа ориентация на България в центъра на столицата са Европейският път на България, изпълняването на задълженията на страната като член на ЕС и НАТО, спазването на конституционните механизми за парламентарно управление и редовно правителство.

Снимка: Янка Петкова/OFFNews

Ораторите на площада призовават европейският път на България да не бъде поставян под въпрос, а в Европа да не говорят със съмнение за нашето членство в Европейския съюз и НАТО и да не се позволява от служебното правителство и президента Радев на прояви на агресия срещу Европейската комисия в България. Активисти на Гражданското движение "Боец" събират подписка за импийчмънт на Румен Радев.

„Румен Радев е позор за България, Слуга на Русия, вечната империя на злото“, пише на някои от плакатите, които носят протестиращите. Полицията е заградила голяма част от пространството пред входа на президентството и протестиращите са държани на разстояние. Блокирано е движението по "Цар Освободител".

Снимка: Ласко Георгиев/OFFNews

Час и половина след началото на демонстрацията стотиците събрали се пред президентството се отправиха към Народното събрание, а накрая в шествието имаше между 1000 и 2000 души. 

Снимка: Йорданка Веселинова/OFFNews

В протеста се включиха съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, както и депутати от ПГ на ПП-ДБ - Ивайло Мирчев, Атанас Славов, Мартин Димитров, Даниел Лорер, Мирослав Иванов и др. 

"Истинският гарант на демокрацията сте вие и благодаря, че сте тук. Това, че в България има гражданско общество, което когато види атака към демокрацията, към парламентарната република, и пълни площада е истинската гаранция, че това, което успяваме да променим, остава променено. Хората, които се опитват да върнат старите системи, старите служби за сигурност, които от сутрин до вечер работят за да правят компромати, реално усещат, че губят историческото си време", заяви Кирил Петков.

Снимки: Янка Петкова/OFFNews

Асен Василев заяви, че в момента сме на кръстопът и се спуска нова "Желязна завеса" в Европа:

"Нова "Желязна завеса", която разделя Европа на две. Европа - свободна, демократична, просперираща или Европа на бившия СССР. И място на държави, които искат да стоят на оградата няма. Трябва да изберем и решим какъв е българският национален интерес. Да сме в просперираща, свободна и демократична Европа или да се върнем обратно в Съветския съюз", каза още той. 

Бившият министър на иновациите Даниел Лорер посочи, че всички са обединени от един идеал:

"Идеал, записан в българската Конституция. България е парламентарна република и никой няма право да отказва на законно избрана политическа сила да реализира мандата, който суверенът и всички ние, които гласуваме, са ни дали. Тази свобода трябва да се отстоява и брани. И днес сме тук, за да кажем, че България е и ще остане парламентарна република. Няма кой да ни спре. Правосъдната реформа започна на 26 май и ние ще я довършим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

14

user4eto

31.05 2023 в 08:28

Не, не бяха стотици, скъпи оффнюс. Даже не бяха и хиляда. А много над хиляда!

22547

13

dolivo

31.05 2023 в 00:19

Сашке, Виторио ,

ти ли си ма?

1236

12

БотоксПутю

31.05 2023 в 00:11

Бях на протеста. Доста присъстващи, от които много сиирджии, разговарящи помежду си и неслушайки ораторите. Озвучението не беше на ниво.
Гласувах за първия мандат на Радев. За втория бях възпрепятстван, но той така и така печелеше. След като обърна резбата след Путювата инвазия в Украйна, Радев предаде избирателите си. Срамота!

-295

11

Vitorio

30.05 2023 в 23:20

Искате ли справедливост за окрадена България, или искате да помогнете на Киев с всичко, дето бомбандиран от руски ракети изглежда по добре от София, дето се води европейска столица? Какъв е този път към Европа дето минава през война и пряка намеса в нея?!
Кирил е персона нон грата в Европа, моля ви направете си труда и го потърсете да го чуете как говори Английски, това не е Харвард, това е психическо разтройство и балканско меринджеийство от най ниска проба, сега е готов да опере Боко само и само да има фюжън Вегън кабинет, дето да отпуши фонда за подпомагане, за да го гепят...
Толкова ли сте европейци, че не си давате сметка, че сме единствената страна не получила пари от новият програмен период, а предходният Мути Меркел с перфектният руски остави Тиквата да окраде... идиоти събудете се, та ние сме по зле от Украйна дето са във война, и никога не можем да ги достигнем, те са център на световното внимание и финанси, българина няма ли достойнство и мисъл за себе си?!

-295

10

Vitorio

30.05 2023 в 22:35

Сега всеки либералец се е изправил пред "избора на Софи".
Искате ли кабинет или искате Боеко в затвора, на това на запад му се вика, mind fuck...
Абе хора обърнете внимание на думите на Командира Костов, и не си затваряйте очите, че Кирил е окрилен глупак, и изключително некадърен- полтергайст който прави гаф след гаф, та това е самият Кики от зората на демокрацията... При Кеворк, дето накара Йоско Сърчаджиев да се разплаче в национален ефир, за фалшифицирането на първите избори...
не го ли чувате как говори, с разбиране, толкова ли добре продава че сте готови да си купите хербалайф от него?!

3650

9

ImBlack

30.05 2023 в 20:59

Зеленочорапната кремълска изтривалка грубо и методично погазва конституцията, републиката , парламентаризма и демокрацията.
Импийчмънт за реZидента Радев!


-7195

8

vovchik

30.05 2023 в 20:59

"Не познавам хора които са гласували за Радев, а аз познавам много хора...".

Буквално втората снимка, no comment.

ps.
Преди година пак имаше протести пред Президентсвото, пак викаха "мутри вън".
Да се обърка човек, кои са "мутрите".

4738

7

Того

30.05 2023 в 20:45

Оставка за мръсния руски "зелен чорап"!

1005

6

eagle60

30.05 2023 в 20:27

за кого бие камбаната?

2073

5

Johnny B Goode

30.05 2023 в 19:32

Спирта, дай още 86 такива коментара.