Ексклузивно Консултациите при президента: ГЕРБ - готови сме с кабинет. Радев: Не бързам за служебно правителство

Протест поиска мерки срещу домашното насилие

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2018 в 19:58 3459 0

Протести срещу домашното насилие се проведоха тази вечер в София и Варна. Демонстрантите настояха за реални мерки срещу агресията, съобщава бТВ. 

Според протестиращите крачка срещу битовите посегателства ще бъде приемането на Истанбулската конвенция. 

В София демонстрантите блокираха за малко движението в района на "Орлов мост". Протестът премина мирно. 

От началото на тази година у нас близо 30 жени са били убити от партньорите си. 

Организаторите на протеста поставят 10 искания към управляващите. Ето какви са те:

-Ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за провеждане на проучвания и събиране на статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в България, социалните, икономически и политически последствия от него, както и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети, за преодоляване на проблема.

-Създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие – съдии, прокурори, полицаи, психолози, социални работници, неправителствени организации.

-Признаване на спешната необходимост от превантивни мерки и ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за разработване и въвеждане на обучителни програми за превенция на насилието за всички нива на образователната система. Тези програми трябва да са насочени към възпитаване на толерантност, общуване без агресия, разпознаване на стереотипи, ограничаващи жените, да създават абсолютна нетърпимост към насилието.

-Инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола– Наказателният кодекс на РБ трябва да направи явно разграничение на термина „насилие над жени, основано на пола“ – а именно, че се отнася до насилие, което е насочено срещу жена, защото тя е жена или което засяга предимно жените. То се различава от другите видове насилие по това, че полът на жертвата е основният мотив за действията на насилие. Трябва да се третират като престъпления и да се наказват всички форми на насилие срещу жените – домашното насилие, сексуалното насилие, сексуалният тормоз, преследването, системното психическо насилие, както и всички други сериозни форми на насилие, особено съпружеското изнасилване, които да бъдат включени изрично в НК.

-Задължителни програми за обучения на психолози, полицаи, съдии, социални работници, медицински работници, медии, служителни на държавни институции и на всички заинтересовани страни за работа с жертви и извършители на насилие, основано на пола и домашно насилие.

-Създаване и поддръжка на 28 кризисни центъра за настаняване на пострадали от насилие, 28 консултативни центъра за работа с жертви и извършители, както и специални центрове за грижи и възстановяване на изнасилени жени. Необхидми са подобни центрове във всяка област на България.

-Системни национални информационни кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие – информиране на широката общественост за различните форми на насилие, на които жените редовно са подложени, за различните прояви на домашно насилие, както и за наличните телефонни линии и кризисни центрове, в които може да бъде потърсена и получена помощ.

-Програми за намеса и работа с извършителите – задължителни програми за извършителите, които ще им помогнат да променят своите нагласи и поведение, за да се предотвратят по-нататъшни актове на упражняване на форми на насилие, основано на пола.

-Създаване на Национален съвет за борба с насилието към МС – орган, който следи за прилагането на всички гореизброени мерки. и системни информационни и сензитивиращи кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие.

-Увеличаване на средствата от бюджета за борба с насилието, основано на пола и домашното насилие –категоричен финансов ангажимент от страна на държавата на годишна база, насочен към прилагане на всички гореизборени мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови