Протест настоява за изграждането на нови ясли, детски градини и училища в София

OFFNews 06 септември 2018 в 07:59 2038 0

На 10 септември пред сградата на столична община на ул. Московска №33 ще се проведе протест, организиран от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Сред исканията са създаване на ефективна работна група, която да изготви план за построяване на нови ясли, детски градини и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал. Това предложение ще бъде официално внесено в Столична община по време на протеста.

Въпреки че от Общината свикаха работни групи нито една от тях няма компетенцията да подготви реален план за незабавно строителство на ясли, детски градини и училища в зависимост от нуждите на всеки квартал, обясняват организаторите на протеста. 

Друго от исканията им е всяко останало извън класиранията дете да бъде обезщетено с ваучер на стойност единния разходен стандарт. Това е временна мярка до построяването на адекватна образователна инфраструктура с цел да бъдат обезщетени семействата на неприетите деца, за които Общината не е осигурила достатъчно места.

Протестиращите ще настояват и за пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в първи клас. "Това е абсолютно наложително, за да имаме прием, който да е справедлив и да няма човешка намеса, без грешки и манипулации", посочват още организаторите на протеста.

Те ще настояват и за осигуряване на средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата. Това се налагало, тъй като масово директорите на детски градини са нарушили наредбите на общината и в група са приели повече от 40 деца в група. За да се даде физическа възможност на персонала в детските градини да се справят със завишения брой деца е наложително да се отпуснат средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка една такава група, се посочва в исканията на протестиращите.

Те настояват също за отстраняване от длъжност Директора на Дирекция „Образование" Мария Минчева, както и Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията.

"Това искане е последно, но в никакъв случай не е на последно място, тъй като тези служители на Столична община категорично доказаха, че нямат волята да контролират качествено системата. За това главно свидетелства фактът, че години наред преди нашата поява не са установили масовите нарушения в системата на детските градини. А това, което доведе до решението за искането на оставки бе, че не наложиха нито едно наказание на нито един директор след подадените от нас сигнали и въпреки безспорните нарушения, които лично те са установили", посочват от инициативния комитет, откъдето напомнят, че не симпатизират на нито една политическа сила и протестите им не са политически мотивирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews