Протест на хотелиери и украинци в Равда заради неизплатени средства

OFFNews 19 юли 2022 в 10:15 1546 0

протест

Снимка БГНЕС/Иван Янев

протест

Хотелиери и украински бежанци, настанени в хотели в "Слънчев бряг", блокираха за кратко кръговото кръстовище при входа на Равда тази сутрин. 

Около 300 души присъстваха на протеста. Затварянето на кръговото кръстовище предизвика километрично задръстване.

По думите на хотелиери част от средствата за март и април не са получени, както и сумите за май. Те твърдят още, че и тези, които се дължат по новата програма от 1 юли, също се чакат. 

Хотелиери твърдят, че независимо, че не са получили сумите, са платили ДДС и данък печалба, ток и заплати на персонала, но не могат повече да се справят, ако не получат финансиране. Украинци подкрепиха на място протеста, носейки плакати "Оставете ни тук!".

„Свърши се не само търпението, свършиха и парите, което е много важно особено за колегите, които решиха да продължат програмата с 10 и 15 лева. При тях се оказа много критично, защото действително по първата програма част от сумите, които бяха задържани за март и април, въобще не се платени. Действително голяма част от колегите изпитват сериозни трудности и ние сме притеснени", заяви пред БГНЕС в Бургас хотелиерът Радостин Дачев.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов обяви в Бургас, че тази седмица трябва да бъдат изплатени всички средства за май по първата програма.

"Веднага след това ще стартираме и с тези по новата програма. Там ще бъде по-лесно, защото базите са по-малко и има определени условия", каза той, цитиран от Нова ТВ. 

По думите му плащането за май ще се забави, защото се уточняват всички плащания.

"Имаше някои, които са надплатени, както и такива, при които е платено с ДДС, а не са регистрирани по ДДС. Имаше случаи, в които лицето е регистрирано, че е започнало работа на 16-ти, а то е напуснало държавата на 14-ти", допълни той. 

Проданов коментира, че е трябвало и всички държавни общински бази, които са от началото на програмата, т.е. февруари, да бъдат изчислени. "И все пак това са 40 дни, откакто са подадени документите, за да се обработи цялата тази информация. Става въпрос за над 1000 места за настаняване", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!