Протест иска присъствено обучение пред МЗ утре

Децата вече стояха прекалено дълго време затворени. Това навреди неимоверно на тяхното интелектуално, физическо, социално и психическо развитие - пишат организаторите

OFFNews 30 август 2021 в 13:27 1299 0

Гражданското обединение “Да запазим училището като средище за децата” организира протестна демонстрация пред Министерството на здравеопазването утре от 18:00 часа, с искания за гаранции за присъствена учебна година.

В отворено писмо до министър-председателя, президента, председателя на 46-ото Народно събрание и омбудсмана на България, от гражданската инициатива заявяват:

„Ние сме общност от родители, учители, университетски преподаватели, учени и граждани, които смятат, че в условията на пандемия от COVID-19 българската държава системно пренебрегва и омаловажава потребностите на децата и жертва техните интереси.“

Отвореното писмо призовава за спешна и съвместна реакция от съответните институции, които да поставят като основна цел запазването на присъственото обучение в предстоящата учебна година и да набележат мерки за ограничаване на здравните рискове за учители и ученици по време на присъственото обучение.

„Децата вече стояха прекалено дълго време затворени. Те прекараха пред компютрите месеци наред в рамките на една и половина учебна година. Това навреди неимоверно на тяхното интелектуално, физическо, социално и психическо развитие. Именно тези наблюдения върху ученици в цял свят станаха повод голяма част от държавите да работят за осигуряване на присъствено обучение през започващата нова учебна година.“ пише още в писмото.

От гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“ декларират готовността си да дискутират конструктивно с всички ангажирани институции и експерти условията, при които ще се осигури присъствен учебен процес.

„Настояваме това да се осъществи веднага - броени дни остават до 15-ти септември. При продължаваща липса на реакция на нашите искания ще останем с убеждението, че бъдещето на децата отново се пренебрегва. Няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл