Quantcast

Просветният министър иска още по-лесни матури и друг изпит за вход във ВУЗ

ОFFNews Последна промяна на 12 февруари 2015 в 16:28 3386 3

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Проф. Тодор Танев

Министърът на образованието проф. Тодор Танев се обяви за още по-голямо облекчаване на учебното съдържание, обхванато в програмата за задължителните матури, а за прием в университетите да се провежда съвсем друг вид изпит, "по умения и мислене".

Идеите си проф. Танев сподели днес по време на пресконференция в МОН.

"Трябва да се намали тежестта на матурите като обем знания, да не са толкова стресиращи учениците и родителите", каза министърът. Според него те не са достатъчно добър филтриращ механизъм. Матурата усреднява, не филтрира добре, категоричен бе той.

Според него входът за университетите трябва да е друг и той да е "тест по умения и мислене".

Министърът очерта и приоритетите в работата си: въвеждане на гъвкаво финансиране на средното, висшето образование и научната дейност; промяна в средното образование, която да доведе до това "децата да мислят, а не да зубрят"; равен достъп до качествено училищно образование; по-добро регламентиране на колежанското образование чрез промени в Закона за професионалното образование; добре структуриран подход при въвеждането на информационните технологии в образованието; повишаване качеството на висшето образование и подобряване връзките му с пазара на труда; "край на лесните професори".

По въпроса за колежанското образование той заяви, че това трябва да са двугодишни курсове, които са дават "диплома за майстор" и да осигуряват много практика, а за професия, която би трябвало да изисква колежанско образование той посочи тази на медицинската сестра.

Според него сегашното изискване към медсестрите например да учат 4 г. и да стават професионални бакалаври е напълно излишно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2015 в 23:05

ето, че ние пак го знаем по друг начин ...
и няма как иначе !
...
двугодишен, ама курс ?
диплом за майстор ?
курсът е краткосрочна тясноспециализирана форма на обучение, даваща конкретни познания и умения за конкретна работа - допуск за опериране с дадена машина или комплекс, шофиране на автомобил, управление на кран и т.н.
принципно курсът носи познание, но не и образование в онзи смисъл !
...
а всичко онова в изказването на уважавания от мен министър, свързано с университетите, е надстройка върху никаква основа.
да, в много страни го има, но не и при такова ниво на средното образование.
да не стане както след 9.IX.1944 - можеш да срещнеш кадри с диплом за висше образование (най-вече ръководни), които нямат завършено средно :-)

12.02 2015 в 20:38

... а матурата по български език, да се провежда на турски, цигански и "руски"!!!

хахахахахахахахахахахаха

(руски - модифициран, "развален" български, като през последния период принудително ни променят езика, щото Онова не било български, а ЧЕРКОВНО-Славянски... а азбуката е Кирилица, щото Кирил е византийски възпитаник, а че азбуката е написана от Климент - нема значение... ама никакво... добре че са украинците да ни пазят езикa! и книгите в Печорската Лавра...)

хахахахахахахаха

12.02 2015 в 17:56

Трябва да помислим и над изпит за министри, особено на образованието!