Просветният министър иска още по-лесни матури и друг изпит за вход във ВУЗ

ОFFNews 12 февруари 2015 в 16:28 3798 3

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Проф. Тодор Танев

Министърът на образованието проф. Тодор Танев се обяви за още по-голямо облекчаване на учебното съдържание, обхванато в програмата за задължителните матури, а за прием в университетите да се провежда съвсем друг вид изпит, "по умения и мислене".

Идеите си проф. Танев сподели днес по време на пресконференция в МОН.

"Трябва да се намали тежестта на матурите като обем знания, да не са толкова стресиращи учениците и родителите", каза министърът. Според него те не са достатъчно добър филтриращ механизъм. Матурата усреднява, не филтрира добре, категоричен бе той.

Според него входът за университетите трябва да е друг и той да е "тест по умения и мислене".

Министърът очерта и приоритетите в работата си: въвеждане на гъвкаво финансиране на средното, висшето образование и научната дейност; промяна в средното образование, която да доведе до това "децата да мислят, а не да зубрят"; равен достъп до качествено училищно образование; по-добро регламентиране на колежанското образование чрез промени в Закона за професионалното образование; добре структуриран подход при въвеждането на информационните технологии в образованието; повишаване качеството на висшето образование и подобряване връзките му с пазара на труда; "край на лесните професори".

По въпроса за колежанското образование той заяви, че това трябва да са двугодишни курсове, които са дават "диплома за майстор" и да осигуряват много практика, а за професия, която би трябвало да изисква колежанско образование той посочи тази на медицинската сестра.

Според него сегашното изискване към медсестрите например да учат 4 г. и да стават професионални бакалаври е напълно излишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки