Прощаваме се с отец Боян Саръев

OFFNews 31 декември 2023 в 08:42 1521 0

Саръев

Снимка Стоп кадър

Боян Саръев

В последния ден на 2023 г. се прощаваме с Кръстителя на Родопите отец Боян Саръев, който почина на 67-годишна възраст. Кърджалийският свещеник ще бъде погребан в двора на църквата "Успение на Пресвета Богородица", в която служи в продължение на 33 г.

В последната си проповед, произнесена на 3 декември 2023 г., отец Саръев казва: "Неимоверно нещастие е човек да бъде сляп, да не вижда света около себе си. Да не вижда онези, които го обичат и които се грижат за него. Да не вижда светлината и красотата, която така богато се е разляла около нас. Какво ли не би дал слепецът да прогледа, но за съжаление медицината често пъти остава безпомощна и слепецът остава сляп до гроба", напомня БГНЕС.

Отец Боян Саръев тогава разказва пред миряните проповедта за Изцелението на Йерихонския слепец и силата на вярата.

"Братя и сестри, и днес, ако безстрастно се вгледаме върху нещата около живота, ще видим, че Иисус Христос и днес върши чудеса, и днес изцерява слепи, изцерява болни, сакати, неми и т.н. Като говорим обаче за физическата слепота, нека не забравяме, че има една друга слепота, която е много по-страшна, по-окайваща и по-достойна за съжаление – това е духовната слепота", казва свещеникът.

Ден по-късно, на 4 декември, отец Боян Саръев постъпва за лечение в болницата в Кърджали, където е лекуван до 12 декември. Насочен е към Университетска клиника в София и е изписан на 23 декември. Здравословното състояние на свещеника рязко се влошава три дни по-късно и отново е приет в болницата в Кърджали. На 27 декември, на Стефановден, отец Боян Саръев напуска този свят.

Поклонението пред паметта на отец Боян Саръев ще се състои в 9 ч. и ще продължи три часа. В 12 ч. ще започне опелото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки