Пропаганда и мускули: Русия отнема лицензите на български компании за ремонт на руска и съветска военна техника

OFFNews 15 август 2023 в 12:17 17566 5

Снимка Красимир Крумов

Показването на мускули от Москва е най-добрият аргумент защо България трябва ускорено да се избави от руската и съветска техника в хангарите на армията и да я замени със западни образци.

В отговор на прехвърлянето на руска и съветска техника на Украйна Русия спира доставките на резервни части за неприятелски страни и отнема лицензите на ремонтите предприятия, съобщи в интервю за „Интерфакс“ ръководителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.

„По-конкретно се отнемат лицензите на предприятия за право на ремонт на военна техника руско и съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери тип „Ми“, заяви Шугаев в рамките на форума "Армия-2023".

Русия преустановява също така и доставката на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника, намираща се на разположение в неприятелски страни, допълва Шугаев.

Според руския чиновник ведомството следи отблизо трансфера на руска военна продукция в трети страни и предприема мерки, „засягащи не само военно-техническото сътрудничество с недобросъвестен купувач, но и изграждането на отношения на политическо ниво“.

„Позволете ми да ви напомня, че всяка доставка на военни продукти в чужбина е възможна само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител, според който вносителят, наред с други неща, се задължава да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна", каза Шугаев.

В същото време Дмитрий Шугаев се похвали, че портфолиото на руските оръжейни поръчки остава на ниво от 50-55 милиарда долара, а Русия си сътрудничи с над 100 страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

5

Far Rider

15.08 2023 в 15:44

Как така няма да се ремонтират съветски и руски оръжия? А шофьорът на самальот от музея на какво ще хвърчи?

89

4

bat.galin

15.08 2023 в 13:33

ако си направим още една МОЧА дали няма да ни лицензират пак ?

605

3

avitohol

15.08 2023 в 13:28

Ако нашите управляващи имаха топки щяха да кажат, че и без лиценз ще си ги ремонтират, както руснаците сами си ремонтират Боингите, които са със санкции към тях.

1236

2

БотоксПутю

15.08 2023 в 12:59

Първо руснаците да питат в Президенството дали България е неприятелска страна, а лицензите после.

2099

1

Mateevk

15.08 2023 в 12:27

Откъде произтича правото на Русия да дава и отнема лицензи и за оръжието от времето на СССР? От същото място, откъдето си присвои еднолично специалния статут на СССР в ООН и Съвета за сигурност ли? Тоест от наивността на Запада.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика