Пропада крайбрежната алея в Ахтопол

От години жителите сигнализират институциите, но без резултат

OFFNews 11 септември 2023 в 09:55 2031 0

свлачище

Снимка Скрийншот

Свлачище в Ахтопол

Старо свлачище в Ахтопол, което е проблем от години, заплашва да откъсне крайбрежната алея, която е на метри от къщите на хората. Свлачището се е активирало след обилните дъждове в района.

През последните години те не са получили съдействие от местната власт, както и от областната администрация.

Подавали са сигнали и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но досега свлачището не е обезопасено. Казват, че с всеки изминал ден, къщите им са все по-близо до морето. Притесняват се, че особено през летния туристически сезон, по крайбрежната алея минават стотици хора.

Проблемът не е от вчера - от години се случва това нещо. Подадохме сигнал още през 2000 г. към министерството и община Царево, след което обаче нямаше никакъв резултат. Нищо не се направи. Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като вследствие на наводненията, обстановката се усложни, има много голям наклон, опасно е, минават десетки хора през лятото оттук. Това все пак е крайбрежната алея. Опасяваме се, че в някакъв момент може да има жертви", казва Огняна Илиева, чиято къща е на метри от свлачището пред БНТ.

"Много се страхуваме от това, което в момента виждаме, особено след проливните дъждове. Всичко се срути, дори и под парапета се оголи земята. Нощно време не можем да спим. Не знам какво трябва да стане, за да ни обърнат внимание", споделя Ангелина Николова.

По думите на Донка Атанасова, друг жител на Ахтопол, всяка сутрин има ново срутище. "Гневна съм, защото чух експерт да казва, че Ахтопол не е включен в Плана за възстановяване и устойчивост, което значи, че няма да има финансиране", каза тя.

Според кмета на Ахтопол Станислав Димитров мерки са били взети. 

Извикахме експерти от "Геозащита" - Варна, които са излезли със своето решение. Но смятам, че това решение към днешна дата не е актуално и със сигурност ще предизвикаме поредната проверка, чрез която да се установи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми на местните хора. Вече има свлачища на пет места. Виждате, че в близост е градската част, на места имаме не повече от метър разстояние от самия бряг. Така че за мен това е жизнено важно, заяви Димитров.

"Ще се вземат мерки там, където има пропадания, ще се поставят нови парапети но трябва да се вземе кардинално решение от каква степен е този проблеми и с особено внимание да бъде решен", каза още кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика