Проливни дъждове с максимални температури малко над минималните

OFFNews 08 октомври 2021 в 06:32 3274 0

Снимка Александра Маркарян

Предупреждение от първа степен за потенциално опасно време издаде НИМХ заради проливни дъждове днес.

Очаква се да паднат между 25 и 35 мм, а в планинските райони са възможни и повече. Значителни валежи се очакват в Западна и Централна България.

Ще продължи да вали и през нощта в събота.

Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в Източна България - временно силен вятър от изток-североизток.

Максималните температури няма да превишат минималните с много. Минималните ще са между 8° и 13°, а максималните - между 11° и 16°.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1600 метра валежите ще са от сняг и по върховете ще се образува снежна покривка. В масивите от Западна България и Предбалкана количествата ще са значителни. Ще духа силен до бурен изток-североизточен вятър, който привечер по високите и открити части ще се ориентира от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно, ветровито, а след обяд и привечер - и с валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 17° - 19°. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 32 мин. и залязва в 18 ч. и 56 мин.

Следващите дни

През почивните дни и първата половина от следващата седмица времето ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат.

През нощта срещу събота и в събота вече и на отделни места в Източна България ще има значителни количества. В неделя валежите ще са главно в западната половина от страната, а в понеделник - повсеместни, по-съществени на изток.

Вятърът ще е най-често умерен, в Северна България и източните райони - временно силен, до края на седмицата - от източната четвърт, в понеделник ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили.

Във вторник валежите временно ще спрат, облачността ще се разкъса; все още ветровито. Температурите ще са по-ниски от обичайните за периода.

Към края на деня в сряда от запад отново ще започнат валежи, които бързо ще обхванат страната. Има повишена вероятност за значителни количества. Вятърът временно ще се обърне от изток-североизток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews