Проливни дъждове и вятър, жълт и оранжев код в цялата страна

OFFNews 13 октомври 2020 в 05:40 2137 0

Снимка Pixabay

Проливни дъждове и силен вятър с пориви до 20 м/сек. ни очакват днес. В цялата страна е обявен жълт или оранжев код за потенциално или за опасно време от Националния институт по метеорология и хидрология.

Оранжев е кодът в шест области: Перник, София област, Смолян, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград, във всички останали предупреждението е от първата жълта степен.

В шестте области ще има значителни валежи, в отделни райони количеството им ще достига 35-50 л/кв.м. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър с пориви до 18-20 м/с. В останалите валежите ще са 20-25 л/кв. м., а вятърът - с пориви до 15-18 м/с.

Минималните температури ще са между 12° и 17°.

Преди обяд ще вали в Западна и Централна България, след обяд - предимно в Източна. На места в югоизточните райони ще прегърми. След обяд от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и валежите постепенно ще спрат. Вятърът ще е умерен до силен от юг-югозапад, в северозападните райони и западната част от Горнотракийската низина ще смени посоката си от северозапад.

Максималните температури ще са между 21° и 26°, по-ниски на места в Западна България.

Над планините облачността ще е значителна, с валежи от дъжд, над 1800 метра – дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър. След обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра – около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и на много места ще превали. По южното крайбрежие и ще прегърми. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър, до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха между 24° и 26°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови