Проливни дъждове и гръмотевици - на запад, слънце и слаб вятър - на изток

OFFNews 09 юни 2018 в 00:00 4097 0

Днешният ден ще започне с преобладаващо слънчево време. Около и след обяд над западните райони ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу неделя в много райони от западната половина на страната ще има краткотрайни, на места интензивни валежи от дъжд и гръмотевични бури, показва прогнозата на НИМХ-БАН. Там ще има и условия за градушки.

Жълт код заради очаквани проливни дъждове, с локални извалявания между 25 и 40 л/кв. м. и гръмотевични бури е обявен за 10 от 28-те области на страната. Те са: София област, София град, Кюстендил, Перник, Габрово, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

В Източна България ще се задържи почти без валеж и с повече слънчеви часове. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°.

Над планините в Западна България облачността ще е по-често значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На много места там ще има валежи от дъжд, ще се развиват и гръмотевични бури. Над масивите от източната половина от страната ще се задържи почти без валеж. Ще духа слаб до умерен южен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, а на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Сутринта в отделни райони ще е с мъгла, а през деня ще има временни увеличения на облачността. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са от 23° до 27°. Температурата на морската вода е 21-24°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Денят ще продължи 15 часа и 14 минути. Слънцето ще изгрее 49 минути след 5 ч. и ще залезе в 21:03 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови