Пролетта идва с нови вируси, грипът си тръгна

OFFNews 08 март 2018 в 09:14 5163 1

Пролетта идва с нови вируси, те обаче не водят до усложнения като грипните и нямат масово разпространение. Епидемията от грипа отшумява, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, по бТВ.

Има аденовируси, които водят до суха неприятна кашлица и хрема. Тези инфекции обикновено протичат за около седмица, обясни експертът. 

Според него една трета от случаите на болки в гърлото при възрастните хора се дължи на коронавируси през пролетния сезон. „Имаме доказателства за циркулация на такива вируси. Мерките, които могат да се вземат, са топли чайове и лимон”, каза още проф. д-р Кантарджиев, като допълни, че е хубаво да се направи консултация с лекар.

Важно е още от края на този месец да започнат мерките срещу комарите, заяви още той. По думите му мерките са най-ефективни, когато дърветата все още не са се разлистили. Когато тръгнат на рояци, обикновено държавата дава милиони, но като пръскат, комарите са под листата, над листата са пчелите, посочи д-р Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови