Прокуратурата по петите на училище с мъртви души

Александра Маркарян 04 януари 2017 в 15:09 8196 4

Прокуратурата се самосезира след репортаж за училище, което източва бюджета за образование чрез "мъртви души".

Репортажът бе излъчен от Нова тв тази сутрин. Той показа основното училище „Св. св. Кирил и Методий” в село Хераково, София област, в което са записани 75 ученици, а реално идват не повече от 20-ина, разказва бившата учителка Свилена Петрова. Останалите реално никога не са били ученици на "Св. св. Кирил и Методий". Не е изключение в клас с учителя има един-единствен ученик. "Мъртвите души" обаче осигуряват бюджета на училището, който се изчислява според държавно определената годишната издръжка за един ученик, умножена по броя на записаните ученици.

Пред OFFNews говорителят на Районна прокуратура - Сливница Румяна Раденкова потвърди, че прокуратурата се е самосезирала по репортажа, но не уточни по кой член от Наказателния кодекс. Текат действия по разследването, каза Раденкова.

На документи в училището всичко е изрядно - за липсващите ученици има медицински бележки, показват проверките на Регионалното управление на образованието. На практика обаче записаните на хартия ученици не стъпват в училището, получават оценки и даже завършват. На учителите пък е забранено да пишат отсъствия - в дневника пишат едно, отделно, в тетрадка - друго, казва Петрова. Ученик пък казва, че учителите позволяват в следващия клас да премине дори някой, който не може да напише името си.

Директорът Димитър Димитров обяснява, че едни се преместили, други се оженили. Твърди, че реално има повече от 50 ученици, но не разрешава на журналистическия екип да мине по стаите и да провери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

04.01 2017 в 15:42

Тъжно.
В какво се превърнаха българските учители - събирачи на лениви покварени млади души.

12235

2

drashkom

04.01 2017 в 15:14

Намерил си директора начин,да си докарва някой лев!

29216

1

Лопе де Вега

04.01 2017 в 15:14

Училището бега силно, прокуратурата го гони!

Учениците се изпоженили? Че днес само малките циганета се женят, бе.

Поздрав!