Прокуратурата ни е по сталински модел, предстоят още шамари от Кьовеши

OFFNews Последна промяна на 07 март 2021 в 12:41 2868 0

Снимка БГНЕС

"Българската прокуратура не разбира мисията, целите и задачите на Европейската прокуратура". Това мнение изрази пред БНР Душана Здравкова, бивш съдия, подала оставката си от системата в знак на протест срещу кадрово назначение през 2011 година.

Тя коментира в предаването "Неделя 150" писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което се изисква допълнителна информация за 7 от българските кандидати за европейски делегирани прокурори.

По думите на Здравкова това е безпрецедентно и с други кандидатури не се е случвало до момента.

"Бележките в коментарите към върнатите кандидатури показват това неразбиране на задачите на Европейската прокуратура, защото изпраща хора, които няма да могат да си свършат професионално задълженията, които те биха имали като делегирани прокурори", обясни тя.

Здравкова е категорична, че голямото разминаване е в структурата на нашата прокуратура, във вижданията и действията на главния прокурор и неговите подчинени, както и в това, което очаква от нас Европейската прокуратура.

"Българската прокуратура все още е по сталински модел, в която основно е единоначалието и субординацията. Няма как тя да направи друг вид преценка и да бъдат избрани други кандидати. Това е дълбоката тревога. Тази първа крачка за България по пътя на Европейската прокуратура е фалстарт", категорична е бившата съдийка.

Според Здравкова това ще е само първият "шамар", защото предстоят още, свързани с корупция и измамите с евросредства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови