Прокуратурата е силно удовлетворена от доклада на ЕК

OFFNews 13 ноември 2018 в 20:49 2784 1

Прокуратурата излезе с официална позиция за доклада на Европейската комисия (ЕК) относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

От съобщението до медиите се разбира, че прокуратурата определя оценката от доклада като положителна. "Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК", пишат от прокуратурата по повод докалда. 

Оттам заявяват още, че ще продължат да изпълняват препоръките на ЕК. 

Ето какво пише в позицията на прокуратурата:

"Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати.

Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени.

Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата.

Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.

Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя „Организираната престъпност“, както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица.

Позитивно е и становището за предприетите от ръководството на ПРБ действия по оптимизиране на структурата на районните прокуратури.

Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка.

Прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като отново подчертава, че то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции.

Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната