Прогноза: Цените на плодовете и зеленчуците ще растат

Ако искат да оцелеят, дребните земеделци трябва да се кооперират, както го правят в други страни от Европа, посочи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

OFFNews 30 септември 2023 в 10:58 1274 3

зеленчуци

Снимка Pixabay

Зеленчуков пазар

„При плодовете и зеленчуците ще виждаме по-високи цени. И есенната реколта не е много добра. Специално българското производство като е по-малко – това е нормална тенденция, има недостиг на пазара.“ 

Това каза по bTV Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците ще са на по-високи цени. При млечните продукти в последните месеци няма съществени промени, а натискът на цените е надолу, прогнозира експертът.

„На цените на едро увеличението е 7%. В цените на дребно наблюдаваме и по-високи, и по-ниски равнища на увеличение, но това зависи от самия район, от начина на продаване. В Плевен цените са по-ниски от тези в София. Пазарът на дребно трябва да се изследва район по район, играят много фактори“, допълни Владимир Иванов.

Производството спада, защото стимулите са намалени, неефективен е начинът на работа, прилагаме недобри търговски практики и оттук са загубите. Нормално е да свиваш производството, когато загубиш. Имаме и търговска верига за разпределение, която изяжда печалбите на тия хора. Те затова трябва да направят собствени търговски разпределителни вериги, за да не се облагодетелства търговският капитал, но не го правят. Народопсихологията много ни пречи“, категоричен е председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му спирането на вноса е желание от миналото да няма конкурентна борба, "но не това повелява пазарната икономика, свободното движение на стоки и нашето членство в Европейския съюз".

"Трябва да ставаме по-ефективни, по-конкурентноспособни и не да бягаме от конкурентната борба", категоричен бе той.

Според него най-добрите примери в аграрния сектор за Европа са Нидерландия, Испания и Германия, а зад Океана – САЩ.

„Там кооперирането е на много високо ниво. Там работят заедно. Не е казано да правят ТКЗС, но малки земеделци правят общи структури за доставка на ресурси, за купуване на машини, за услуги, но най-вече за търговия. По-мощната структура е по-конкурентноспособна, може да се опира на търговския капитал“, обясни той.

„Законодателството ни позволява кооперативи. Има един проблем – доставките в рамките на кооперативите, но това е въпрос на дребни промени. Въпросът е, че браншът трябва да го иска. Ние по стар български обичай чакаме да понасяме загуби, след което решаваме да ставаме ефективни, защото пазарът учи. Там бързо се губи и това учи, а най-бързо българинът се учи, когато започва да плаща повече. Браншът е готов, той няма избор, коментира Владимир Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

3

Far Rider

30.09 2023 в 14:11

Яжте само българското! Със съмнително качество. Доказоно е, чв 9 от 10 овчи сирена НЯМА овче мляко! Ама яжте българското! Доказано е, че в 74% от българските зеленчуци нитратите с в пъти над допустимото. Ама яжте българското!

22543

2

dolivo

30.09 2023 в 12:40

За спиране на отровния внос. Инак не, да фалира българския производител, като не може да се научи на бизнес.

Стоя Бентли манталитет, вместо да кара Дачия докато реализира обем на бизнеса, няма да прокопсат.

И ние си плащаме яко от цялата работа.

5926

1

pisnamiotmutri

30.09 2023 в 11:33

Дано с тях и качеството се подобри