Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Професор от БАН, искащ оставката на правителството: Никога не съм бил член на комунистическа формация

OFFNews 20 август 2020 в 19:14 2479 1

Нито аз, нито който и да било от рода ми, сме били членове или симпатизанти на комунистическите/социалистическите формации в българския политически живот през изминалото столетие, както че никога не съм споделял подобни идеи за обществената уредба на страната и никога не съм гласувал за лява партия.

Това заяви проф. Емануел Мутафов по повод отвореното писмо на "възмутени и свободни учени от БАН", което по-рано днес беше разпространено в медиите. В него учените обясниха възмущението от колегите си, които също са от Българската академия на науките, които изразиха остра позиция с искане за оставка на правителството и в подкрепа на протестите.

В изявлението на проф. Мутафов се казва още:

Същината на демокрацията е свободата на изразяване на мнение и заявяването на активна гражданска позиция. Уважавам инициативата на двама асоциирани членове на институти в Българската академия на науките да покажат, че в институцията има и други позиции по повод исканата оставка на правителството. В тяхното писмо обаче пише, че "Впечатление през годините е правел и синхронът между позициите на "Позитано" 20 и учените около проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов, проф. Емануел Мутафов и проф. Росица Николова."

Във връзка със споменаването на моето име и внушението, че в позициите ми имало "синхрон" с тези на БСП държа да поясня, че нито аз, нито който и да било от рода ми, сме били членове или симпатизанти на комунистическите/социалистическите формации в българския политически живот през изминалото столетие, както че никога не съм споделял подобни идеи за обществената уредба на страната и респ. никога не съм гласувал за лява партия. В заявяването си на политически възгледи никога не съм се декларирал като директор на институт на БАН, нито съм си позволявал да оказвам административен натиск за подкрепа на определени идеи върху своите настоящи служители, чието лично мнение и свобода винаги съм зачитал. Призовавам двамата колеги проф. Симеон Съйнов и доц. Георги Райчевски, подписали писмото на "свободните учени от БАН", да представят доказателства за гореспоменатите си твърдения, тъй като в противен случай ще им потърся по съдебен ред отговорност за клевета.

Във връзка с гореизложеното и като демократ адмирирам резонното им предложение да се върне и дарението на депутатите от БСП за изследвания на антивирусен препарат от релевантните институти на БАН в борбата срещу пандемията от COVID 19. Въпросите около тези дарения ще бъдат поставени на следващо заседание на Общото събрание на БАН и се ангажирам с обещанието активно да участвам в дискусията в подкрепа на връщането на това дарение заедно с дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

20.08 2020 в 19:49

Е това е интелигенцията ни, за която много хора се чудят, че стои на страна от събитията, особено пък т.н. "държавна интелигенция" на хранилка на бюджета. Дребнави разправии помежду им, страх от всичко и най-вече за кариерата, заяждания, завист и омраза. Един ако надигне глава другите веднага му намират кусурите. Няма кауза, няма политическа идентичност, не се и интересува от управлението на държавата. Важното е да му върви мизерната заплата и да не му тревожат рахатлъка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!