Проф. Витанов: Втора вълна на COVID-19 през ноември. Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2020 в 12:10 13135 3

До края на октомври ще има увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, а през ноември се очаква втора вълна. Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме. Това заяви пред БНТ проф. Николай Витанов от БАН. 

"За да има затягане на мерките, трябва да има хора, които ще ги спазват", категоричен е Витанов.  

Той даде пример с Япония, като каза, че "японците би трябвало да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, пък те си ги носят".

"Тук това нещо е невъзможно. Много пъти съм казвал, че още юли се сформира една група, която според мои изчисления е около 25% от населението, които не смятат, че има вирус, не искат да спазват мерките", подчерта Витанов. 

По думите му обаче няма нужда от затягане на мерките относно коронавируса, защото колкото и строги мерки да се въведат, те няма да бъдат възприети и малцина ще ги спазват.

Витанов обясни, че чакаме ваксина или лекарство.

Според проф. Витанов колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса. Той призова:

"Не се прецаквай, не се минавай, прецакай вируса. Не се прецаквай, значи стой здрав и не се заразявай. Не се минавай означава - тези, които ти говорят за стаден имунитет 70%, не ти казват, че останалите 30% няма да се разболеят. С течение на времето смъртността леко намалява, защо да бързаш да се заразяваш. Колкото по-късно се заразиш, толкова по-лесно ще го прекараш".

"В момента според него сме в начален стадий на турбулентността. 340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението", добави той. 

Според него Здравната система започва да се задъхва. При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно. Няма проблем с училищата, но учителите трябва да се пазят, защото повечето са в рискова група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

3

elbarbudo

25.10 2020 в 17:22

Втората вълна вече дойде, тоя пак плещи глупости.

16696

2

Новак

25.10 2020 в 17:18

Просто бързото и ефективно лечение е за тези “горе”, а за народа страх и истерия.

16101

1

order

25.10 2020 в 13:30

Яснооо..... 24 часа преди опелото най лесно го прекарваш....това е за мтр'яла, а за мутрите след първият ден в спец. Болницата и на петия ден си чист и младенец....примери ТРЪМП, Гела и т.н. миропомазани!!!!!
Плебса ДГД!!!!