Проф. Шмилев: Съвременната апаратура е жизнено важна в интензивните отделения

OFFNews 21 декември 2015 в 13:03 2326 0

Съвременната апаратура е жизнено важна в интензивните отделения. Причината е, че там пациентите трябва да бъдат обслужени възможно най-добре, тъй като състоянието им е тежко.

Това обясни проф. Таньо Шмилев, началник на интензивното отделение към Клиниката по педиатрия в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив.

В интензивните отделения винаги трябва да се действа възможно най-бързо и ефективно заради критичното състояние на болните, подчерта проф. Шмилев.

Интензивното отделение към Клиниката по педиатрия в пловдивската болница кандидатства в тазгодишното издание на кампанията „Българската Коледа“ за средства, с които да бъде закупен капнометър.

Уредът измерва съдържанието на въглероден диоксид на издишания въздух. Използва се при трахеална интубация и притежаването на уреда е изключително важно за едно интензивно отделение. Ние в момента не притежаваме такъв, обясни проф. Шмилев.

По думите му това е най-точният съвременен метод за измерване на съдържанието на въглероден диоксид на издишания въздух. Той може да бъде използван при новородени и малки деца.

Липсата на такъв уред затруднява много работата ни. Налага се да работим на сляпо, което прави лечението по-трудно, допълни проф. Шмилев.

Близо 3000 българчета са подпомогнати от "Българската Коледа" за изминалите 12 години, а за над 200 лечебни заведения е осигурена съвременна медицинска апаратура.

Средства в кампанията се събират целогодишно. Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, както и чрез sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Повече информация можете да получите на интернет страницата на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови