Проф. Петър-Емил Митев: Епохата ''Борисов'' приключва

OFFNews 05 август 2020 в 11:40 7327 0

Снимка БГНЕС

"Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат". Такава прогноза направи пред БНР социологът проф. Петър-Емил Митев, основател на Институт "Иван Хаджийски".

По думите му от напрежението на протестите ще зависи дали ще е достатъчно, за да принуди премиера да се оттегли от властта. Професорът припомни, че Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка и коментира, че "той е наясно с този акт" на слизане от власт.

Според него протестът е недозрял и "като юмрук се концентрира върху искането за оставка". "Оставката, сама по себе си, не може да доведе до смяна на модела", категоричен беше социологът.

"Това, което виждаме, е, че броят на протестиращите намалява, а той беше медийно преувеличен. Едни по-прецизни изчисления показаха, че максимумът в центъра на София е бил около 6 хиляди души. Броят на протестиращите намалява, заедно с това се радикализират формите", обясни проф. Митев и добави, че по-радикалните форми на протест изискват повече организация и повече са нарушенията на закона, което води до повече поводи за гражданско недоволство.

"В поведението на полицията се вижда тънък замисъл - да се оставят лудите да се налудуват, т.е. протестиращите да протестират и да влязат в пряк конфликт с гражданите. ... Гражданското недоволство може да ерозира протестите".

Социологът коментира, че "има голяма предубеденост в твърдението, че цялата външна и вътрешна политика на Борисов е пълен провал".

"Факт е, че през 2019-а година е произведен най-големият брутен вътрешен продукт в цялата история на България. През последните 15 години най-сериозният външнополитически успех е началото на нова фаза в европейската интреграция - включването във валутния механизъм", каза той.

Проф. Митев се съгласи, че това не прави фигурата на премиера Бойко Борисов безспорна и даде пример с времето преди 1989-а година, когато Тодор Живков е твърдял, че е построил една втора България, но хората са се вглеждали не в цифрите, доказващи това, а в онова, което е било присвоено от управляващата върхушка.

"Беше отхвърлен Живковизмът, включително от неговата собствена партия. Сега очевидно епохата "Борисов" приключва. В протестите доминират младите хора. младото поколение, с което Бойко Борисов няма общ език, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект", добави социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови