Проф. Кантарджиев: Македонският народ е част от българския. Там са с полицейски час заради коронавируса

Възпитаният и образован човек носи маска в магазина и транспорта, обясни директорът на Националния център по заразни болести

OFFNews 19 юни 2020 в 22:53 8833 5

Снимка ncipd.org

Не ни бяха тежки мерките. Чакайте да разберем - нашият братски народ, част от българския, в момента е с полицейски час, бе. Говоря за Република Северна Македония. С полицейски час! И знаете ли колко е строго? Като се прибереш от работа в 2 ч., до другата сутрин няма излизане. Или до понеделника - когато тръгваш на работа.

Това заяви в предаването на БНТ "Панорама" проф. Тодор Кaнтарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Той обясни, че в България в момента 10 души с коронавирус заразяват 14.

Има епидемични взривове, т.нар. клъстъри - в Смолянско, в един от кварталите на Кюстендил, в Самоков. В Плевенско нещата вече са под контрол, заяви Кaнтарджиев.

Още веднъж моля, като лекар: хора, не се събирайте. Когато сте в градския транспорт, задължително носете маски. В магазините е хубаво една маска - просто така се познава възпитаният и образован човек, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

И тази мол мания у българите! Абе, прекрасно е времето навънка, не се събирайте толкоз в моловете. Няма да фалират моловете, категоричен е проф. Тодор Кaнтарджиев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

5

emanuilis

20.06 2020 в 09:26

От болните, не от „заразените". Разликата между двете понятия е съществена. Излъчването на инфекциозни агенти от последните е пренебрежимо-малко.

Освен това, предвидени ли са маски за кучетата, норките и котките? Те определено не спазват #3D разпоредбите, а са доказан носител/разпространител.

https://bnr.bg/post/101281653/vtori-sluchai-na-zarazen-s-covid-19-ot-norka-v-niderlandia

https://dariknews.bg/novini/sviat/vtoro-kuche-se-zarazi-s-koronavirus-v-kitaj-2217777

https://dariknews.bg/novini/sviat/dve-kotki-v-niu-iork-sa-pyrvite-domashni-liubimci-s-koronavirus-v-sasht-video-2222 886

Изобщо, докога ще продължи цялата тази демагогия?

5712

4

tough

20.06 2020 в 08:47

А пък някои университети вече дори правят присъствени изпити. Безумието е пълно.

23293

3

Стефан

20.06 2020 в 04:07

Маските по принцип не могат да предпазят от заразяване. По същия начин, по който чадър от хасе, не може да те опази от пороен дъжд.
Маските могат да опазят другите хора, от болен който кашля и киха. На метър от тях. Особено, ако изгаря маската всеки път.
Само че, фандъкова и хипстърите забраниха и домашните печки, така че можеш да забравиш и за това.
Новомодната дума "проучване" не променя нищо.
"Изследванията" са друга идеология, която обаче предполага и мислене.
А иначе, именно неопределеностите, са причина за развитие на епидемиите, а също така какво да е друго, в това число на Вселената като цяло. И? Ние отдавна сме свикнали да живеем не в абсолютно детерминиран свят. Въпросът в случая е, към каква модна глупост от тия неопределености залитаме.

3092

2

hristohh

19.06 2020 в 23:54

@emanuilis

Ако всички заразни можеха да знаят и знаеха, че са заразни, това щеше да е достатъчно. Уви, болният е зарАзен преди да развие симптоми и да разбере, че е зарАзен. За това мантрата "маски се носят само от болните" е на практика неприложима. Още повече, че вече има достатъчно проучвания, които показват, че маските намаляват риска от заразяване при носещите ги. Тъй че не виждам никаква "демагогия".

13874

1

emanuilis

19.06 2020 в 23:26

Маски се носят от болните, които априори следва да си бъдат вкъщи. Съпричастност може да бъде изразена с лента на ревера, щом е необходимо. „Маски за всички" е демагогия, която дразни определена, за съжаление относително малка част от хората.