Проф. Иван Данов: Енергийните изисквания към новите сгради ще повишат стойността им

OFFNews 23 януари 2024 в 14:04 718 0

Проф. Иван Данов

Снимка СИНПИ

Спазването на техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради без съмнение ще доведе до повишаване на строителната стойност на новите сгради, особено в по-малките населени места, където няма изградена подходяща инфраструктура - централизирано топло- и газоснабдяване. В Западна Европа, при спазване на заложените в проекта параметри и положителен тест на завършената сграда, инвеститорите получават изключително сериозна финансова компенсация за правилно вложените средства. Този факт направи прилагането на европейските изисквания, приемливи за инвеститорите там.

Това каза проф. д-р арх. Иван Данов – бивш министър на инвестиционното проектиране и член на СИНПИ, по повод влязлата в сила от началото на годината нова наредба. 

„Целта на тази наредба на МРРБ е новопостроените след 1.1.2024 г. сгради да имат близко до нулевото потребление на енергия за отопление и топла вода, охлаждане и осветление, като за това се използва минимум 55% енергия от възобновяеми източници. Тези показатели са близки до т.нар. „пасивна сграда“, обясни проф. Данов и допълни, че като технология и техника на постигането им в повечето страни на ЕС не е нещо ново и непознато. В Европа към възобновяемите източници - електрическа енергия от слънцето, вятър, падаща вода, атомна енергия, пелети, земна топлина и др., се причислява и енергията от топлоцентрали, сертифицирани за съответни качества, тоест централно отопление.

По думите му все още има доста неясноти, свързани с Наредбата, които са създали напрежение сред професиите, свързани с решаване на проектантските задачи и сред инвеститорите, защото изпълнението на изискванията води в повечето случаи до много сериозно повишение на цените в инвестиционния процес.

Иван Данов изтъкна и друг съществен проблем - малкия брой подготвени строителни кадри за изпълнение на подобни сгради, както и липсата на подготвен и лицензиран персонал за реализиране на идеите от тази наредбата, което изисква интердисциплинарен подход.

Също така, поради факта, че изчисленията, които са предвидени в Наредбата са предимно таблични, трябва да се изработи или закупи софтуер, признат на държавно ниво, който да се ползва за решаване на проблема. „Такъв има в Европа, той е достъпен и масово се ползва“, обясни професорът, който е работил в Германия, Великобритания и Франция.

“Новите системи за отопление и за строителство са безспорно много по-добри, но изискват подготвени хора, които да ги проектират, изпълнят, поддържат и контролират. Тези системи са чувствително по-скъпи и се разпростират в много широк ценови диапазон, тъй като обхващат не само отоплителната инсталация, а цялата сграда, от което зависи успеха на концепцията”, посочи проф. арх. Данов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!